Danas se obilježava Dan svetog Patrika!

Kao što smo već jutros pričali u eteru Radija Križevci, na sam spomen Irske sjetite se zelenih proplanaka, pive, vesele irske muzike, onog njihovog pozdrava ‘Oi Mate’, vilenjaka s narančastom bradom, potkova, djetelina i onog najvažnijeg – sjetite se na Dan svetog Patrika (St. Patrick’s Day) koji se slavi 17. ožujka.

Dan svetog Patrika je irski blagdan no toliko je popularan da se slavi i u drugim zemljama diljem svijeta. Iako cijeli svijet voli tog čovjeka, realno nas više od pola niti ne zna tko je bio sveti Patrik jer nam njegovo slavljenje više služi kao izgovor za uživanje u hrani, pivi i zabavi u kafićima.

Ircima je pak Dan svetog Patrika prava religiozna svetkovina. Dan provode u crkvi i u okruženju svoje obitelji. Tek se 1995. godine Dan svetog Patrika počeo koristiti u turističke svrhe kao promocija Irske i tada je nastalo ono što danas zovemo slavljenjem sv. Patrika

Patrik je podrijetlom iz Škotske ili Walesa (još se povjesničari ne mogu dogovoriti), i kao mlad nije imao ikakve veze s Irskom sve do šesnaeste godine kada ga je otela skupina irskih pljačkaša. Oni su ga prodali nekim Ircima u roblje sa zadatkom uzgajanja ovci, a s 22 godine je odlučio prebjeći u engleski samostan u kojem je bio 12 godina.

Sveti Patrik je koristio djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva. Pomoću nje je mogao jednostavnije prikazati tri osobe Boga oca, sina i Duha Svetoga. Pronalazak djeteline s četiri lista je sreća jer četvrti list predstavlja božju milost, tj. sreću.

Zanimljivo je da u Irskoj nema zmija, guštera i ostalih gmazova. Legenda kaže da je sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske, no to je zapravo slikovit prikaz za protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

Iako se sa svetim Patrikom povezuje zelena boja, u većini izvornih umjetničkih djela Patrik je prikazan u plavim haljinama. Isto tako, zanimljivo je da je u početku simbol Irske bila plava zastava sa zlatnom harfom, a kasnije se ta plava proširila i na sportske dresove. Zelena se s Irskom povezuje tek kasnije, najvjerojatnije zbog pejzaža

Irski su zakonodavci 1903. godine proglasi Dan svetog Patrika svetkovinom što je značilo da su pubovi i sve ostalo što je posluživalo tekućinu bilo zatvoreno. Tek je 1970. godine Dan svetog Patrika definiran kao nacionalni praznik i pubovi su opet mogli raditi!

Svakog se dana širom svijeta popije skoro 3 milijuna litara poznatog irskog piva Guinnessa. Što mislite koliko se ovog piva popije na sam Dan svetog Patrika? Vjerovali ili ne, 10 milijuna litara! Barem tako tvrdi Davis Reins, Guinnessov predstavnik za medije.

Irski vilenjak (Leprechaun) bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su vilenjaci bili postolari koji su novac od cipela stavljali u lončić kojeg bi sakrivali na kraju duge. Ako ga čovjek ulovi, vilenjak mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje.Danas Irci imaju običaj sakriti novčiće koje djeca traže u nadi da će naletjeti na vilenjaka.
Iako zelena nije boja svetog Patrika, ipak danas obucite nešto zeleno na sebe.

Izvor: lovelymedjimurje.com Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!