Dar iz košnice

Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata, a luče ju mlade pčele radilice stare 5 do 15 dana. Osim matice, matičnom mliječi hrane i ličinke kako bi narasle velike i snažne.

Ličinke radilica se prehranjuju matičnom mliječi tek nekoliko dana, a matica ju ima u izobilju tijekom cijelog svog života. Radi toga je njezina masa i do 60% veća u odnosu na pčele radilice. Čak je i njezin životni vijek znatno duži! Naime, matice žive i po nekoliko godina dok pčele radilice žive tek nekoliko tjedana ili mjeseci.

Boja i okus matične mliječi
Okus matične mliječi varira od blago kiselkastog do slankastog, a boja je blijedo žućkasta.

Kako čuvati matičnu mliječ?
Matična mliječ, u izvornom obliku je vrlo delikatna i potrebno je s njom oprezno rukovati. Tijekom konzumacije, matična mliječ se čuva u posebnim staklenkama s gumenim ili plastičnim čepom na niskom temperaturama. Obavezno mora biti u hladnjaku sve dok ju korisnik ne potroši.

Zašto uzimati matičnu mliječ?
Matična mliječ predstavlja vrhunac prirodne biosinteze zbog kombinacije tvari koje unikatno pronalazimo samo u njezinom sastavu. U matičnoj mliječi nalaze se različiti vitamini poput A, C, D i E, također visoke koncentracije vitamina B5 i B6, enzimi, minerali, 18 vrsta aminokiselina, te mnoge druge tvari koje stvaraju barijeru razmnožavanju virusa i bakterija.

Izvor: Centar zdravlja
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!