Dječji vrtić Zraka sunca- Živimo inkluziju

Od samog početka djelovanja Vrtić Zraka sunca je usmjeren na praksu inkluzije, odnosno da djeca s teškoćama i njihove obitelji budu punopravni članovi zajednice i imaju više mogućnosti za učenje, razvoj i stvaranje pozitivnih odnosa.


S današnjim danom ta naša praksa ima novu dimenziju. Na inicijativu djece i odgojiteljica Crvene skupine otvoreno je inkluzivno igralište kao mjesto koje uklanja prepreke i isključenosti , fizičke i društvene u nazočnosti predstavnika Grada Križevaca, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju – djece i njihovih roditelja te Udruge za djecu s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji Maslačak .


Otvorenje je bila prilika za upoznavanje, druženje i zajedničku igru s djecom s teškoćama što nam je i cilj – živjeti inkluziju. Kao što kažu naša djeca: „Inkluzija je kad se svi igraju zajedno i idu u vrtić i školu.“
Znamo da djeca uče iz djela i postupaka te tako osiguravamo socijalni kapital za budućnost odnosno odgovorne i aktivne građane koji su usvojili prosocijalne vještine poput altruizma, kulture davanja i prihvaćanja različitosti i koji daju svoj doprinos zajednici u kojoj žive. Tako ostvarujemo cjeloviti odgojno obrazovni sustav – zajednicu koja odgaja i uključuje.

Izvor i foto: Dječji vrtić Zraka sunca

Pratite nas na društvenim mrežama!