Do ponedjeljka pojačan nadzor prometa

Od 1. do 17. ožujka 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 34 prometne nesreće od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je devet osoba ozlijeđeno, pri čemu je osam osoba lakše ozlijeđene dok je jedna osoba teško ozlijeđena. Mladi vozači izazvali su 10 prometnih nesreća. Brzina je bila uzrok događanja sedam prometnih nesreća, a oduzimanje prednosti prolaska uzrok događanja četiri prometne nesreće. Tijekom vikenda u prvih 17 dana ožujka zabilježeno je 14 prometnih nesreća ili 41 posto prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenom osobama u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene, a jedna osoba teže. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je od 14 do 15 sati, od 17 do 18 sati i od 20 do 21 sat. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (5) i udar vozila u objekt kraj ceste (2). Zabilježena su i dva naleta na pješake pri čemu je jedan pješak teško ozlijeđen, dok je drugi pješak lakše ozlijeđen. Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili brzina neprimjerna uvjetima (5) i nepropisno kretanje kolnikom (2). Zbog nepropisnog vršenja radnji vozilom u prometu zabilježene su tri prometne nesreće. Mladi vozači izazvali su šest prometnih nesreća.

Kako bi tijekom predstojećeg vikenda stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom vikenda, od petka, 19. ožujka do ponedjeljka, 22. ožujka 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora, te nadzor recidivista.

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Za vrijeme trajanja najavljenih razdoblja kiše i susnježice potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila i povećati međusobni razmak. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Na poseban oprez pozivamo mlade vozače i vozače starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike u prometu. Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim autosjedalicama.

Foto i izvor: Policijska Uprava koprivničko-križevačka

Pratite nas na društvenim mrežama!