Dogodilo se na današnji dan- 08. ožujka

Članak “African Slavery in America”, autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju robova i ukidanje ropstva u toj zemlji.

U jednoj sobi na njujorškoj adresi Wall Street 40 koja je bila unajmljivana po 200 dolara dnevno, na dašnji dan 1817. godine s radom je počela Njujorška burza. Nakon požara koji je 1835. poharao New York danas najmoćnija svjetska burza se preselila, a 1865. i konačno skrasila na današnjoj adresi, Wall Street 10-12.

Međunarodna Konferencija žena u Kopenhagenu je na današnji dan 1910. godine proglasila 8. ožujka danom žena radnica koji je postao Međunarodni dan žena. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, ali prosvjedi žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila bili su zabilježeni već 8. ožujka 1857. u New Yorku te su se prosvjedi za prava žena od tada svake godine održavali upravo na današnji dan.

Egipat je 1957. godine ponovno otvorio Sueski kanal koji je zatvoren uslijed Sueske krize. Predmet krize u odnosima između Egipta s jedne i saveza između Britanije, Francuske i Izraela s druge strane, bila je kontrola nad strateški važnim kanalom. Uprkos vojnih uspjeha, rezultat je bio blamaža i slabljenje europskih sila, jačanje egipatskog položaja na Bliskom istoku i porast utjecaja SSSR-a u tom području.

Kompanija Philips na današnji dan 1979. godine javnosti je po prvi put predstavila Compact Disc. Tri godine ranije Sony je također pokazao tehnologiju tada nazvanu ‘optical digital audio disc’, a kasnije se udružio s Philipsom što je rezultiralo izdavanjem tzv. Red Booka, standarda compact disc tehnologije koja je u svom finalnom odnosno komercijalnom obliku izašla na tržište 1982.

Izvor: metro-portal.hr

Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!