Dogodilo se na današnji dan – 13. ožujka

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz gromko pjevanje na hrvatskom jeziku te je odatle produžio duž istarske obale prema Veneciji ususret caru Frederiku I. Barbarossi.

Harvardovo sveučilište u Cambridgeu u Massachusettsu nazvano je 1639. godine prema svom prvom upraviteljskom darovatelju, teologu Johnu Harvardu.

Britanski astronom njemačkog podrijetla William Herschel 1781. godine otkrio je planet Uran.

Ruskog cara Aleksandra II. u Petrogradu je 1881. godine bombom ubio Ignacy Hryniewiecki iz revolucionarnog pokreta Narodna volja. Neposredno prije pokušan je atentat, također bombom, ali je car koji se nalazio u blindiranoj kočiji prošao neozlijeđeno. Car je nakon prve eksplozije izašao pomoći ranjenima, a tada je eksplodirala druga bomba teško ozlijedivši Aleksandra koji je ubrzo preminuo.

S observatorija harvardskog sveučilišta 1930. godine odaslana je vijest o otkriću Plutona, devetog planeta Sunčevog sustava.

Sklapanjem Moskovskog mirovnog sporazuma između Sovjetskog saveza i Finske 1940. godine završen je tzv. zimski rat. Sovjeti su iz rata izašli kao relativni pobjednici zadržavši 9 posto finskog teritorija, dok su Finci zadobili moralnu i političku naklonost cijelog svijeta.

Nacističke snage pod vodstvom SS-Untersturmführera Amona Gotha 1943. godine ‘likvidirale’ su Krakovski geto, jedan od pet najvećih u Poljskoj. Tom prilikom 8 tisuća Židova koji su ocijenjeni sposobnima za rad prebačeno je u radni logor Plaszow, 2 tisuće nesposobnih ubijeno je na ulicama, dok su preostali prebačeni u Auschwitz.

Snage Viet Minh pod vodstvom Vo Nguyen Giapa pokrenule su 1954. godine masivnu artiljerijsku baražu na francusku vojsku čime su započeli bitku kod Dien Bien Phua, završnu bitku u Prvom indokineskom ratu.

Softverski gigant Microsoft 1986. godine prvi je put ponudio dionice na javnom tržištu. Najviša cijena tog dana je bila 29,25 dolara što je osnivače Microsofta Billa Gatesa i Paula Allena pretvorilo u instant-milijunaše, a njihovu tvrtku podiglo do vrijednosti od 520 milijuna dolara.

Naftna kompanija Exxon pristala je 1991. godine pred američkim sudom isplatiti milijardu dolara za čišćenje 35.000 tona nafte koja se 1989. godine izlila kraj obale Aljaske u havariji tankera Exxon Valdez

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!