Dogodilo se na današnji dan – 18. veljače

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. godine po prvi su put izdane Pustolovine Huckleberry Finna, glasovitog Marka Twaina, roman koji i danas osvaja dječačka srca i maštu.

Winston Churchill je 1901. godine održao svoj prvi govor u Donjem domu britanskog parlamenta.

Dvadesettrogodišnji pilot Henri Pequet 1911. godine avionom je iz Allahabada, tada u Britanskoj Indiji, prevezao 6.500 pisama u 10 km udaljeni Naini što je bio prvi slučaj korištenja zrakoplova za prijevoz poštanskih pošiljaka čime je nastala air-mail usluga.

Godine 1929. po prvi su put najavljene nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, poznate kao Oscar.

Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je 1930. godine deveti planet Sunčevog sustava – Pluton.

U Los Angelesu u Kaliforniji 1954. godine osnovana je prva Scientološka Crkva s ciljem postizanja “civilizacije bez ludila, kriminala i rata, prosperiteta sposobnih i iskrenih, te slobode u kojoj će se ljudi moći uzdići iznad dosadašnjih razina”.

Kalifornijski Vrhovni sud 1972. godine je tijekom suđenja Narod protiv Andersona ukinuo smrtnu kaznu te su svim zatvorenicima koji su čekali izvršenje smrtne kazne, one preoblikovane u kazne doživotnog zatvora.

U alžirskom dijelu Sahare 1979. godine pao je snijeg što je jedini do sada takav zabilježeni slučaj u pisanoj povijesti. godine Stjepan Mesić postao je drugi po redu predsjednik Republike Hrvatske.

FBI-jev agent Robert Hanssen uhićen je pod sumnjom špijuniranja za SSSR tijekom hladnog rata za što je kasnije i osuđen na doživotni zatvor.

Afganistan je 2008. godine postao prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!