Dogodilo se na današnji dan – 2. ožujka

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom ‘optičkom telegrafu’ velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sustav je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Potpisivanjem Istanbulske konvencije 1888. godine Sueski kanal postao je prohodan svim plovilima tijekom mirnih i ratnih perioda.

U New Yorku se 1903. godine otvorio Martha Washington Hotel, prvi hotel namijenjen isključivo ženama.

Treća komunistička internacionala, poznata kao Kominterna, osnovana je 1919. godine u Moskvi s ciljem “borbe protiv međunarodne buržujske klase svim sredstvima, pa i oružjem, te stvaranje Sovjetskih republika kao oblik tranzicijske vlasti prije potpunog ukidanja država kao takvih.” godine tijekom pobune istarskih rudara protiv talijanske fašističke politike, proglašena je slobodna Labinska republika.

Film King Kong premijerno je 1933. godine prikazan u njujorkškom Radio City Music Hallu.

Ho Chi Minh, vođa oslobodilačkog pokreta Viet Minh, 1946. godine izabran je za predsjednika Demokratske republike Vijetnam. Pod njegovim vodstvom Vijetnam se oslobodio francuske kolonijalne vlasti 1954. godine i odupirao se invaziji SAD-a sve do smrti 1969. godine.

Maroko je 1956. godine proglasio nezavisnost od Francuske.

Prvi francusko-engleski zrakoplov Concorde poletio je na pokusni let u francuskom Touluseu 1969. godine.

Dvanaest zemalja Europske Zajednice obvezalo se 1989. godine da će do kraja stoljeća u potpunosti prekinuti proizvodnju svih klorofluorokarbona, spojeva iz grupe haloalkana koji imaju izrazito negativan utjecaj na okoliš, a posebno ozonski omotač.

Znanstvenici su prema podacima koje je iz orbite Jupitera poslala sonda Galileo zaključili kako na jupiterovom mjesecu Europi ispod debele ledene kore postoje tekući oceani što ostavlja mogućnost postojanja života na tom udaljenom satelitu.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!