Dogodilo se na današnji dan – 26. ožujka

Francuski predsjednik Louis-Adolphe Thiers 1871. godine je sa svim još poslušnim oružanim snagama, policijom i upraviteljima pobjegao iz Pariza u Versailles. Neposlušni Centralni komitet Nacionalne garde koji je ostao jedina efektivna vlast u Parizu je svojevoljno abdcirao svoj autoritet i pripremio izbore za pariški komunalni Savjet što je bio službeni početak Pariške komune, prvog svjetski poznatog ostvarenja socijalističkog uređenja.

Američki mikrobiolog Jonas Salk nakon višegodišnjeg istraživanja 1953. godine je objavio kako je razvio cjepivo protiv polimijelitisa (dječje parlize). U travnju 1955. godine cjepivo je predstavljeno javnosti, dvije godine kasnije počela su testiranja na ljudima, a licenca mu je izdana 1962.

Proglašavanje neovisnosti Bangladeša (Istočni Pakistan) 1971. godine prouzročilo je građanski rat između pristalica Pakistana i neovisnog Bangladeša u koji se pomažući Bangladešu uključila Indija što je bio razlog početka indijsko-pakistanskog rata. Sukob je završen u prosincu iste godine potpisivanjem pakistanske predaje, a iduće godine postignut je i mir između Indije i Pakistana. godine na snagu je stupila Konvencija o biološkom oružju. To je bio prvi multilateralni dogovor o razoružanju kojim je zabranjena proizvodnja cijele kategorije oružja. Konvencija je nastala kao produkt višegodišnjeg truda međunarodne zajednice da se uspostavi novi instrument provedbe Ženevske konvencije iz 1925.

Egipatski predsjednik Anwar al-Sadat, izraelski premijer Menachem Begin i američki predsjednik Jimmy Carter 1976. godine u Washingtonu su potpisali Izraelsko-egipatski mirovni sporazum. Potpisnice su se obvezale da će se međusobno priznati, prekinuti ratno stanje koje je trajalo od 1948. te da će Izrael povući svoje snage s poluotoka Sinaj koji je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine na snagu je stupio Schengenski sporazum prema kojemu se državljani država u Europskoj uniji mogu slobodno kretati po drugim članicama unije bez putovnice i osobne iskaznice. U trenutku stupanja na snagu sporazum su prihvatile Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska, a do danas su ga prihvatile 24 zemlje članice unije.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!