Dogodilo se na današnji dan – 7. ožujka

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra danom odmora.

Američkom inžinjeru i izumitelju Alexanderu Grahamu Bellu 1876. godine priznat je patent telefona.

Norveški istraživač Roald Amundsen 1912. godine objavio je da je uspješno stigao na Južni pol tijekom antarktičke ekspedicije godine 1910.-1911.

Crvena armija je 1921. godine pod vodstvom svog osnivača Lava Trockog napala pobunjene radnike, vojnike i mornare u Kronstadtu. Pobunjenici su se protivili autoritarnoj politici boljševičkih vlasti, a svladani su nakon deset dana otpora kada su snage Crvene armije zauzele grad.

1926. godine uspostavljen je prvi transatlantski telefonski poziv. Telefoni su zvonili u Londonu i New Yorku.

Njemačka je 1936. godine reokupirala demilitarizirano Porajnje, prekršivši tako Versailleski i sporazume iz Locarna. Povjesničari još diskutiraju je li to bio dio Hitlerovog stufenplana (osvajanje korak-po-korak), ili se radilo o ad hoc potezu kojim je režim dobio potporu izgubljenu tijekom ekonomske krize u kojoj se Njemačka nalazila.

Beatlesi su 1962. godine, nakon potpisivanja ugovora s izdavačkom kućom EMI, prvi put nastupili na radiju. Radilo se o programu radija BBC.

U gradiću Selmi u Alabami 1965. godine došlo je do napada policije na oko 600 aktivista za ljudska prava. Prosvjednike, koji su većinom bili afroamerikanci, policija je tijekom mirnog prosvjednog marša napala suzavcem i palicama napala na mostu Edmund Pettus, a događaj je ostao zapamćen kao ‘krvava nedjelja’.

SAD je 1984. godine, podupirući nikaragvanske pobunjeničke skupine Contras, različite kontrarevolucionarne grupe nezadovoljne svrgavanjem diktatora Anastasia Somoze Debayle od strane FSLN-a, napao gradić San Juan del Sur na jugoistoku Nikaragve. Nakon završetka sukoba otkriveno je kako su neki visoki dužnosnici SAD-a bili upleteni u financiranje Contrasa novcem zarađenim na trgovini drogom s kojom je bila povezana i CIA.

Svemirski teleskop Hubble poslao je 1996. godine na Zemlju prve fotografije površine Plutona, najudaljenijeg planeta Sunčevog sustava.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!