Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu održano u Varaždinu

U subotu je AK Varaždin u suorganizaciji s Hrvatskim atletskim savezom organizirao Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu.

Pokazalo se da je livada ispred gradske sportske dvorane Arena kod rijeke Drave savršena za održavanje krosa. Čak je i vrijeme idealno poslužilo s obzirom da je dan prije cijelo vrijeme padala kiša, a u subotu je osvanuo pravi sunčan proljetni dan. Svakako je bitno za napomenuti da je to prvo takvo natjecanje još od Virovitice u studenom 2019. s obzirom da zbog općepoznate situacije oko COVID-a 19 prošle godine, nažalost, uopće nije ni održano prvenstvo Hrvatske u krosu.

Očito je da su mnogi klubovi i natjecatelji jedva dočekali održavanje krosa i da konačno nakon duže vremena mogu nastupiti u pravoj utrci. Takva vrsta natjecanja obično je i najmasovnija s obzirom da na ekipnom PH nastupaju mnogi klubovi sa svojim najjačim natjecateljima u svim disciplinama. Kros je ujedno i početak sezone na otvorenom pa se mnogi natjecatelji žele testirati u kakvoj su trenutno formi nakon zime i napornih treninga. S obzirom na važnost navedenog, u Varaždinu su trčali mnogi naši poznati reprezentativci, a vjerojatno i mnogi novi kojima je ovo možda bila i prva službena utrka.

Samo natjecanje održano je kroz 12 utrka s različitim vremenima starta u 12 različitih dobnih skupina od kadeta pa do seniora, a potrajalo je skoro 5 sati. Nakon završetka svih utrka te zbrajanja bodova dobili smo i konačne pobjednike u muškoj i ženskoj konkurenciji te ukupno.

U muškoj konkurenciji uvjerljiva pobjeda AK Agram (Zagreb) sa 79 bodova ispred AK Kvarner Rijeka – 52 boda i na 3. mjestu AK Dinamo – Zrinjevac – 45 bodova. U ženskoj konkurenciji također pobjeda Agrama s 84 boda ispred AK Dinamo – Zrinjevac – 60 bodova i na 3. mjestu AK Kvarner Rijeka s 49 bodova. Na kraju svega ukupni pobjednik za 2021. kod muškaraca i žena je AK Agram sa 163 boda ispred AK Dinamo – Zrinjevac sa 105 bodova i na 3. mjestu AK Kvarner Rijeka sa 101 bodom.

Što se tiče predstavnika AK Varaždin i oni su nastupili sa svojim najjačim trkačima i trkačicama kao ekipa u seniorskoj konkurenciji. U mlađim dobnim skupinama imali su samo pojedince jer se za ekipu bodovalo troje, a trenutno još nisu u mogućnosti popuniti ekipe.

Najveći uspjeh i prvo pobjedničko postolje s krosa za klub uspjeli su ostvariti dečki u najduljoj disciplini na 12 km. U zaista jakoj konkurenciji Andrej Hladnik otrčao je jednu od najboljih utrka u životu i osvojio odlično 3. mjesto te i ovom utrkom dokazao kako se probija u sam vrh najboljih dugoprugaša u Hrvatskoj. Također na odlično 10. mjesto probio se sve bolji Zoran Križanić i time samo potvrdio svoj evidentan napredak. Igor Goričanec samo je potvrdio o kakvom se trkaču radi s obzirom da je uz manje treninga, a i drugih obaveza, ipak osvojio također odlično 16. mjesto. Upravo zbroj njihovih bodova donio im je to pobjedničko postolje i osvajanje 3. mjesta u konkurenciji 15 klubova. Vrlo dobar nastup u toj utrci odradili su i Neven Buhin na 26. mjestu i Goran Šimunčić na 42. mjestu.

U ženskoj konkurenciji također su imali ekipu u konkurenciji seniorki na 8 km. Najbolja trkačica Simona Jambrošić okušala se sada i u najjačoj seniorskoj konkurenciji gdje je u srazu s najboljima osvojila odlično 6. mjesto. Simona je od početka do kraja otrčala vrlo hrabro i pametno utrku te opet samo potvrdila svoj veliki potencijal. U toj utrci Ines Balog i Dijana Terzić imale su svoj prvi službeni nastup za klub i odradile su ga zaista vrlo dobro. Ines Balog je bila 34. dok je Dijana Terzić osvojila 37. mjesto. Zbroj njihovih bodova bio je dostatan za 8. mjesto od 16 klubova u toj utrci.

U ostalim utrkama imali su samo pojedinačne predstavnike, a najbolji rezultat od svih postigao je Jakov Štampar koji je u utrci kadeta na 1,5 km pobijedio. Jakov je pametno i kontrolirano trčao cijelu utrku da bi se na samom kraju svojom požrtvovnošću i borbom uspio odvojiti od konkurenta iz AK Agram te pobijedio. Ova utrka je pokazala o kakvom se potencijalu radi te da ga u budućnosti vjerojatno očekuju još mnoga pobjednička postolja. Pravu hrabru utrku u ovoj konkurenciji otrčao je i Filip Slunjski koji je osvojio također odlično 12. mjesto i samo potvrdio svoj konstantan napredak. Obojici je ovo bila prva službena utrka za klub.

U konkurenciji kadetkinja na 1 km Ana Goričanec otrčala je također vrlo dobru utrku i osvojila 19. mjesto.

U konkurenciji mlađih juniorki na 2 km također u svom premijernom nastupu za klub nastupila je i Mia Furdi koja je osvojila 22. mjesto. Mia je također trčala vrlo hrabro.

IZ AK Varaždinu zahvaljuju HAS-u na pomoći i podršci, pogotovo izborniku Mladenu Kataliniću, Vladi Mikulecu, tehničkom delegatu Željku Zguriću, zboru atletskih sudaca Varaždin i Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina.

Izvor: varazdin-sport.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!