Fond je prepoznao važnost korištenja vodika

 Fond  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je prepoznao važnost primjene vodika te je otvorio mogućnost dobivanja poticaja za vozila i punionice na vodik, istaknuto je  na konferenciji koju je organizirala Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka.

„Intenzivnije uvođenje vodika kao čiste energije trebalo bi nas snažnije pogurati prema ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije. S obzirom da je vodik uključen i u Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan od 2021. do 2030. godine, kao jedan od najvažnijih dokumenta za narednih 10 godina sigurno je da i mi u Fondu razmišljamo o široj primjeni vodika i sufinanciranju njegovog korištenja kroz naše buduće programe“, rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na konferenciji su predstavljene mogućnosti upotrebe vodika u sustavima plinskog centralnog grijanja, toplanama i industrijskim kotlovnicama. Vodik ima svoje mjesto i u provedbi aktualnog Europskog zelenog plana, koji je nastao kao odgovor na klimatske promjene te koji, između ostaloga, ima za cilj transformirati EU u društvo s nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine.

„Vodik pruža prilike koje treba iskoristiti, tim više što se ulaganja u razvoj i istraživanja mogućnosti njegove primjene i u samu njegovu primjenu do 2050. godine procjenjuju u rasponu čak 180 – 470 milijarde eura“ istaknula je danas Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik.

(Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)

Pratite nas na društvenim mrežama!