Glazbeni par – Križevčanka, sopranistica Ana Majdak-Fak i Filip Fak, pijanist i skladatelj, ravnatelj Opere HNK »Ivana pl. Zajca« u Rijeci

Križevčanka Ana Majdak-Fak, operna pjevačica, sopranistica i poznati pijanist i skladatelj Filip Fak glazbeni su i bračni par. Filip je postao križevački zet, koji je u Ani  pronašao srodnu dušu, jer glazba ih spaja. 

Porazgovarali smo s njima o njihovom životnom  i glazbenom putu. Ana Majdak-Fak sve je poznatija u glazbenom svijetu, a zavoljela je glazbu od svojih najranijih dana.

-»Roditelji kažu da sam prije propjevala nego počela pričati.« – kaže Ana. 

U rodnim Križevcima završila je Glazbenu školu »Aberta Štrige« ,smjer flauta te magistrirala pjevanje u klasi prof. Olge Šober na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se na brojnim seminarima, a kao solistica surađivala je s brojnim priznatim dirigentima.Imala je do sada i brojne solističke nastupe: u operi »Ero s onoga svijeta«, »La Traviata«,  Adela u opereti »Šišmiš«, uloge u operi »Didona i Eneja«,  mjuziklu »Sunset Boulevard«,  operi »Medea«,  operi »Elektra«, »Madam Butterfly«, Mistress u mjuziklu »Evita« itd. Prošle srijede pjevala je u operi »Carmen«, također jednu veću ulogu. Ističe da pred svaki nastup postoji uzbuđenje, odnosno adrenalin koji tjera da daju najbolje od sebe.

Umjetnici su se prošle godine, zbog problema s koronom, okretali prema novim tehnologijama. No, to nije isto kao nastupati pred publikom, kaže Ana:

-»Dati sve od sebe bez publike je jako teško. Nema tog aplauza, te nagrade za koju mi zapravo radimo i živimo. No, svi se nadamo da će jednom doći kraj ovoj situaciji i da će kazališta ponovo biti puna«.

Na pitanje o daljnjim planovima Ana Majdak- Fak kaže da je upisala usavršavanje iz pjevanja na Muzičkoj akademiji :

-»To je kao postdiplomski studij. Studiram, radim, u Zagrebu sam na probama za ulogu u operi »Bastien« koja je koprodukcija Zagreba i Varaždinskog kazališta. Premijera će biti u travnju, tako da imam posla i nastupa.  Radno je i nadam se da će se taj trend i nastaviti« – kaže Ana.

Njezin suprug Filip Fak, rodom iz Rijeke  postao je ravnatelj Opere HNK »Ivana pl. Zajca« u Rijeci, poznati je pijanist i skladatelj. Uz to je i profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u mnogim europskim zemljama, zatim u SAD-u, Meksiku i Kini. 

– »Odlučio sam se odazvati za ravnatelja Opere zbog svoje Rijeke i kazališta kojeg cijenim. Mislim da ima jako veliki potencijal i zaista se razvija kroz dugi niz godina . Postalo je međunarodno kazalište, možda i najviše od svih hrvatskih kazališta i ima ambicija da to postane još veća priča. Čak bih rekao da je važan kulturološki punkt na karti Europe. Postoje resursi da se još više razvija, a najvažniji su ljudi. Imamo dobre ljude, ansambl je sjajan i kvalitetna je cijela ekipa. Zato sam i prihvatio mjesto ravnatelja.«

Potvrđuje da je prošla godina bila teška, jer bilo je teže komunicirati s publikom.

-»Koliko god su nam online servisi pomogli da ostanemo tu,  aktualni i u komunikaciji s ljudima, ipak to nije isto kao doći u kazalište ili na koncert filharmonije. To je posve drugi doživljaj koji se ne može zamijeniti sa obostranom, dvosmjernom komunikacijom. Nama puno znači ta energija, kad čovjek nekome daje direktno umjetnost, to je pravi način i svrha. Vjerujem da publika zna da se trudimo, da im prenosimo neke vrijednosti kulture« – kaže Filip Fak.

Ističe da mu je jedan od dražih aspekata posla rad sa mladima što im pruža kao profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kad može podijeliti svoje znanje i iskustvo i ljubav prema umjetnosti s mladima . 

Sada je na relaciji Zagreb-Rijeka-Križevci i vjeruje da će sve uspješno moći obavljati zajedno sa suprugom Anom. Uvijek im je drago doći u Križevce, Anin rodni grad.

S umjetnicima razgovaramo u našoj današnjoj emisiji »Kulturna samoposluga« od 16.30. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!