Gradsko društvo Crvenog križa Križevci pruža psihosocijalnu podršku

Gradsko društvo Crvenog križa Križevi pruža psihosocijalnu podršku onima kojima je to potrebno u kriznim situacijama. Ravnateljica Đurđica Trbus naglašava veliki značaj psihosocijalne podrške u kriznim situacijama:

-“Mi smo već u osnovnoj edukaciji članova Interventnog tima koji djeluju u kriznim ili nekim izvanrednim situacijama prošli osnovni modul vezan za psihosocijalnu podršku. Imamo i dvije educirane volonterke za pružanje psihosocijalne podrške koje su završile edukaciju vezano uz austrijski Crveni križ pa imaju iskustva iz šire zajednice. To su Kristina Frtalić i Marina Švagelj Jažić. Imale su to, na žalost, priliku i primijeniti, najprije u vrijeme korone pa su od ožujka do svibnja prošle godine radile na pružanju psihosocijalne podrške preko dežurnog telefona i odradile 442 volonterska sata, 50 poziva, poslali smo 32 izvještaja i to je veliki doprinos koji su one dale zajedno s nama. S potresom je ponovo aktivirana psihosocijalna podrška u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. 

Tu je aktivan tim Gradskog društva Crvenog križa iz Karlovca s kojima mi surađujemo. Nastavit ćemo s tim edukacijama jer se uvidjelo da je psihosocijalna podrška potrebna ne samo stradalima, nego i djelatnicima, a i onima koji pružaju psihosocijalnu pomoć” – kaže ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus. 

Volonterka u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci, socijalna djelatnica u Centru za socijalnu skrb Križevci Kristina Frtalić ističe da su se javljale ranjive skupine, osobe starije životne dobi i bila je ponekad potrebna i žurna reakcija.

-“Važno je da osoba na vrijeme zatraži pomoć. Treba razlikovati da li su to događaji koji traju kraće, ili prođu i mjeseci, pa i godina dana kao što je ova pandemija i određene posljedice se mogu pojaviti. Većina ljudi se normalno nosi s tim teškoćama iako je teško, no ako primijetimo da ne funkcioniramo u svakodnevnom životu u obavljanju poslova, ophođenju, da imamo određene poteškoće kod spavanja, dobro je pitati za savjet. Nije dobro ako dugo čekamo nakon neke izvanredne krizne situacije i događaja kao što je npr. potres što je nagla, nepredvidiva okolnost i percipiramo je kao opasnu po život i zdravlje. Normalna reakcija je da imamo emocije straha, da plačemo, da se loše osjećamo, ali zatim ih treba usmjeriti na redovne aktivnosti.  Ako se to ne može, treba potražiti svu moguću pomoć” – savjetuje Kristina Frtalić.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!