Koja imena za bebe sada biraju Hrvati? Pomak iz tradicije

Prošlog je tjedna hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave otkrilo najčešća imena dana novorođenim dječacima i djevojčicama u Hrvatskoj u 2020. godini.

Među 15 najčešćih imena djevojčica bilo je; Mia, Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila, Petra, Ana, Dora, Eva, Elena, Iva i Lana .

Među 15 najčešćih imena za dječake bilo je; Luka, David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip, Mateo, Mihael, Fran, Karlo, Leon i Marko . 

Luka je prošle godine ponovno bio najpopularnije ime dječaka s 870 dječaka koji su dobili ime u Hrvatskoj, dok je 531 djevojčica dobila ime Mia 2020. godine. 

Hrvati se odmiču od „tradicionalnih“ imena

Sociolog Ivan Balabanić istaknuo je za Večernji list kako se nove generacije roditelja sve više odmiču od tradicionalnih imena poput nekada popularnih imena iz doba Jugoslavije poput Milana, Dražena, Mladena, Zdravka, kao i od imena hrvatskih knezova poput Krešimira, Trpimira, Branimira i Domagoja. 

„Danas roditelji djeci daju imena koja su ugodnija za uho i u skladu s njihovim vlastitim ukusom, jer su se nove generacije odmaknule od tradicionalne obveze davanja imena drugih članova obitelji djeci, zbog čega uvijek nose ista imena kružili u obiteljima. Današnja imena također su odraz većih sloboda, individualizma i personalizma jer roditelji više nisu toliko vezani za tradiciju i šire obitelji “, rekao je Balabanić.

Domagoj Vidović , stručnjak za imena s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe da su podaci o učestalosti osobnih imena djece rođene 2020. godine odraz trenda izrazito rastućeg udjela stranih imena započetog 1990-ih .

“Starozavjetna imena postaju sve popularnija. U posljednje vrijeme ime Rita postalo je prilično rašireno među kršćanskim ženskim imenima, posebno među Dalmatincima, a Roko među muškim imenima. Malo me iznenadila činjenica da se ime Maro sve češće koristi u cijeloj Hrvatskoj, nekada jedinstveno za dubrovačko područje. Nekada uobičajena strana muška imena Alen, Denis i Elvis danas su gotovo u potpunosti zamijenjena imenima Jan i Lukas, posebno u sjevernim dijelovima Hrvatske kao i imena Noel i Liam ”, rekao je Vidović, dodajući da je trend kraćih imena također stagnirao. 

“Moda kratkih imena polako stagnira, iako još uvijek ima puno poput Emme, Eve, Ene, Lea i Tea. Danas je Maša „urbano“ ime, a nekada je bilo najrasprostranjenije u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini. Maša dolazi od imena Matija, odakle dolazi i „moderno“ ime Tia “, kaže Vidović.

Vidović je rekao da se ime grive Mila, koje je vrhunac popularnosti doživjelo u kasnom srednjem vijeku, vratilo u modu i osmo je najčešće žensko ime.

Izvor: croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!