Marko Katanović govorio o društvenoj odgovornosti

Kandidat za gradonačelnika Marko Katanović (SDP) uz prisustvo svojih suradnika održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio dio programa SDP-a za nadolazeće lokalne izbore. Dio programa o kojem je govorio ovoga puta odnosi se na društvenu odgovornost. Pritom je istakao da će se povećati naknade za novorođenčad za 100%, da treba proširiti kapacitet Dječjeg vrtića Križevci kao i mogućnosti izgradnje vrtića u selu mjerama Fonda za ruralni razvoj koji bi bio izdvojeni pogon križevačkog Dječjeg vrtića. Osvrnuo se i na uvođenje građanskog odgoja u višim razredima osnovnih škola koji bi bio izborni predmet kako bi se mladi educirali o svojim pravima, ali i odgovornostima u društvu.

Nadalje, potrebno je pomoći mladim obiteljima kod kupnje prve nekretnine i oslobađanja plaćanja komunalnih davanja. 

“Pripremili smo dvije mjere za koje ćemo u proračunu u narednoj godini planirati za početak milijun kuna. Prva mjera je financijska pomoć pri kupnji prve nekretnine za građevinsko zemljište ili stambeni objekt. Što se tiče građevinskog zemljišta, planiramo subvenciju  kupoprodajne cijene do 50 posto ili maksimalno 30.000 kuna. Što se tiče stambenog objekta, planiramo subvenciju kupoprodajne cijene do 20 posto ili maksimalno 70.000 kuna. Korisnike mjera u potpunosti planiramo osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa, a što se tiče druge mjere, radi se o poboljšanju kvalitete stanovanja ulaganjem u izgradnju novog stambenog objekta ili  rekonstrukcije obiteljske kuće ili stana kojim se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor. Tu planiramo potporu mladoj obitelji u visini od 75% prihvatljivih troškova, ali ne više od 25.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i druga mjera do 25.000 kuna za kupnju materijala ili izvođenje radova” – kazao je Marko Katanović.

Uz ostale suradnike podržavaju ga sportaši i sportski djelatnici koji su prisustvovali tiskovnoj konferenciji: motociklist Robert Prožek te predsjednik i tajnik Nogometnog kluba Radnik Križevci Darko Jambreković i Dejan Pernjak. U dijelu koji se odnosi na sport Marko Katanović najavio je povećanje sredstava za 20% godišnje za redovan rad sportskih klubova u Zajednici sportskih udruga, uređenje sportskih terena, programe za starije osobe, osobe s invaliditetom i s posebnim potrebama.  Predstavio je i dr.sc. Jelku Vukobratović, asistenticu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu: -“Obilježila je kulturnu scenu u Križevcima i pomogla pri pisanju ovog programa”.

U ovoj skupini programa je i stavljanje Turističke zajednice uz ulogu dovođenja turista, organiziranje turističkih manifestacija, predstavljanje povijesne i kulturne baštine, turističkih proizvoda i prirodnih resursa, a  pod sloganom “Formiranje Križevaca i okolice kao poželjne turističke destinacije”.Osvrnuo se i na Pučko otvoreno učilište koje bi trebalo postati Centar za kulturu kako bi se zajednički organizirali programi i događanja zajedno s ostalim gradskim ustanovama, ustanovama u kulturi i udrugama u kulturi. 

-“Planiramo urediti i pripremiti infrastrukturu za održavanje programa i manifestacija, koncerata , turističkih priredbi i drugih sadržaja iz kulture.

Kroz djelatnost Gradskog muzeja plan nam je urediti novi prostor i postava zbirke poljoprivrede i zbirke tehničkog stvaralaštva ovog kraja. Planiramo pružiti potporu programima Zajednice tehničke kulture i udrugama u tehničkoj kulturi za organiziranje rada s mladima na području tehničkog stvaralaštva.” – istakao je Marko Katanvoić.

Osvrnuo se nadalje i na jačanje vatrogastva i civilne zaštite što se pokazalo vrlo potrebnim za zaštitu stanovništva, imovine i zdravlja. Najavio je stoga povećanje sredstava za civilnu zaštitu, Vatrogasnu zajednicu, dobrovoljna vatrogasna društva i Crveni križ kako bi im se omogućili kvalitetni uvjeti za siguran rad i suvremenu opremu. U dijelu programa koji se odnosi na brigu o starijoj populaciji, kazao je da će se planirati isplata božićnice umirovljenicima ovisno o visini mirovine, te pružati pomoć za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i skrb. Braniteljima će se pomoći u uređenju prostorija za njihove udruge kao i sudjelovanje u obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata. Marko Katanović najavio je i 100-postotno povećanje sredstava mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!