Markotić predstavila rezultate istraživanja o cjepivima koje je provela Hrvatska, a čije je rezultate od nas zatražila i Europska agencija za lijekove

Nacioalni stožer civilne zaštite održava redovitu konferenciju za novinare. Kako je najavila u nedjelju, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić predstavit će rezultate istraživanja o cjepivima koje provela Hrvatska, a čije je rezultate od nas zatražila i Europska agencija za lijekove.

Alemka Markotić kazala je u nedjelju da je primijećeno da je nakon druge doze cjepiva kod dijela ispitanika zabilježen veći broj antitijela. Najavila je i kako bi se cjepivo Johnson&Johsnon u Hrvatskoj trebalo početi distribuirati početkom travnja.

Tijek konferencije:
Primarijus Vera Katalinić Janković izvijestila je na početku o najnovijim brojevima: “Danas imamo 94 novozaraženih i 2178 testiranih. Postotak pozitivnih je 4.3 posto. 74 pacijenta su na respiratoru, to je 10 posto više u odnosu na prethodni dan. U bolnice su jučer zaprimljena 72 pacijenta. U 24 sata preminulo je 19 ljudi”, kazala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je: “Rast je 16.3 u prošlom jednu u odnosu na tjedan prije. 161.2 je prosječna incidencija u Hrvatskoj. Istarska ima najnižu, a Dubrovačko-neretvanska najvišu. Hrvatska je trenutno na 6. mjestu po najnižoj incidenciji. 18. smo na ljestvici najnižeg mortaliteta. 925 je nuspojava na Pfizerovo cjepivo, 705 na Modernino, 256 na AstraZenecino”.

Ministar Beroš govorio je o punktovima za cijepljenje, a osvrnuo se i na prijave za cijepljenje.

“54.008 iskaza interesa cijepljenja je na stranici Cijepi se, 4371 poziv na telefonu. Ne smijemo dozvoliti da lagani porast brojki postane trend. Cijepljenje je ohrabrujuće, ali ne smije biti razlog za pretjerano opuštanje. Popuštanje mjera ne smije biti korak unatrag”, rekao je Beroš i čestitao Dan žena. Čestitkama su se priključili i Davor Božinović te Krunoslav Capak.

Alemka Markotić potom je govorila o rezultatima velikog istraživanja o cijepljenju.

“Ima zanimljivih rezultata. Naša klinika za infektivne bolesti je vodeća tercijarna istraživačka ustanova za zarazne bolesti. Trenutno je 771 zaposlenik u njoj. Klinika je bila prva covid-bolnica. Datum je 5. ožujka, s tim datumom je analiza napravljena. 426 zaposlenika je cijepljeno, u 8 zaposlenika su se nakon prve doze javile alergijske reakcije, oni nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred drugu dozu. Drugi testovi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze. Planira se pratiti i dalje”, rekla je ravnateljica Zarazne.

“Iznimno je važno koristiti pravi test. Izabran je ovaj test koji izdvaja Agg tijela. To se pokazalo među najboljim testovima za detekciju antitijela kod cijepljenih. Uzimana je krv, serum. Vidjeli smo da kod 5 zaposlenika nije bilo detektabilnog odgovora. Kod većine je bilo puno jedinica, oko 300. Imali su značajno visoke vrijednosti imunoglobulina. Srednja vrijednost je bila 855 nakon prve doze, a oko 6000 nakon druge doze”, kazala je Markotić i dodala da su žene bolje reagirale na ovo cjepivo.

Potom je nastavila: “Zdravstveni djelatnici su bili dijelom prokuženi, nakon druge doze su se izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika”.

Alemka Markotić kaže i da se gledalo i kod zaposlenih na intenzivnoj i na prijamnom odjelu i da nije detektirana veća ugroženost. “Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni”, rekla je Markotić.

Najavljeno je i da bi se uskoro mogle preispitivati odluke što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva.

“Vjerojatno će rezultirati da će se donijeti neke odluke. Oni koji su preboljeli virus su dobili prirodnim putem prvu dozu. Bilo bi logično da se donese odluka da oni koji su preboljeli koronu kad prime prvu dozu ne moraju primiti drugu”, kazao je Krunoslav Capak i dodao da se slični nalazi pojavljuju i u stranoj literaturi.

Capak je komentirao zahtjev za prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika. “Što se tiče cijepljenja, odgovor na pitanje je idući. U prvoj i drugoj fazi cijepljenja, naravno da su ciljevi različiti, mi smo u drugoj fazi i cilj je da procjepimo one koji imaju visoki rizika za smrt i teški oblik bolesti. Oni koji rade u kolektivima bi trebali imati određenu prednost”, kazao je Capak.

Osvrnuo se i na promjena oko izolacije i karantene. “Mi smo nešto promijenili postupanje oko izolacije i karantene. Ono što smo najvljivali da će krantena biti 14 dana to nismo napravili. Ostala je na 10 dana jer je širokom diskusijom zaključeno da je i dalje prihvatljiv rizik kod one koji oboljevaju od klasične varijante korone. 14-dnevna karantena je za one koji obole od novih varijatni virusa. Cijepljenje protiv covida-19 se kao i preboljenje smatra važećim razlogom za izuzećem od karantene ili kontakta s oboljelom osobom”, kazao je Capak.

O isporuci cjepiva Capak kaže da su se pošiljke ustabilile. “Povećana nam je isporuka AstraZenece u drugom tjednu ožujka, u dva navrata ćemo primiti više AstraZenecinog cjepiva nego što je bilo planirano. Isporuka cjepiva Johnson&Johnson ne može početi prije sredine travnja. Nemamo još nikakav dogovor o dinamici isporuke”, rekao je.

Dodao je da zasad nijedna zemlja Europske unije nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. “Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no sasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak grenice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i konstroverzi”, rekao je Capak.

Božinović je rekao da ako se ova metodologija, misleći na istraživanje s Frana Mihaljevića, usvoji – onda neće biti potrebna dva cijepljenja, nego potvrda da je proces cijepljenja završen.

Krunoslav Capak komentirao je brze testove. “Što se tiče testova koji su se sad počeli registrirati i koje su neke države pustile u prodaju su testovi koje ljudi sami mogu obaviti, moraju zadovoljiti neke kriterije. Trebaju biti dovoljno učinkoviti i osjetljivi te uputstva trebaju biti dovoljno jasna i to treba potvrditi HALMED. U Hrvatskoj dosad nemamo niti jedan takav test registriran, ali uskoro će vjerojatno biti. Prije četiri tjedan smo validirali jedan takav test, ali nije bio dovoljno osjetljiv da ga pustimo na tržište”, rekao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da nema nekih iznimno novih rezultata o lijekova za koronu. Dodala je da se radi i na izradi direktno antivirusnog lijeka. “Kortikosteroidi ako se daju u pravoj mjeri mogu smanjiti zaraznost i smrtnost. Imamo podatke i o specifičnim imunoglobulinima, ono što se vidi i što se zna je da ih treba dati ranije, na samom početku bolesti kod osobva koje imaju opasnost za teže rizike bolesti”, rekla je Markotić.

Izvor: nacional.hr

Foto: vlada.gov.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!