Na današnji dan rođena je Marija Jurić Zagorka, poznata i cijenjena spisateljica te prva profesionalna hrvatska novinarka

Na jučerašnji datum 02.03.1973.god., rođena je Marija Jurić Zagorka, poznata i cijenjena spisateljica te prva profesionalna hrvatska novinarka. Rođena je u mjestu Negovcu pokraj Vrbovca, u imućnoj obitelji od oca Ivana Jurića i majke Josipe Domin.Zagorka je bila prvenstveno svestrana spisateljica te osoba koja je cijelo vrijeme svog postojanja bila ispred vremena u kojem je živjela. Marija je bila najčitanija hrvatska književnica.
Živjela je dugo, ali ne i dovoljno dugo da dočeka priznanje za svoj neumoran rad. Preminula je 30. studenog 1957. godine na zagrebačkom Dolcu, gdje se danas smjestio memorijalni stan koji nosi njezino ime. Centar za knjigu u sklopu projekta „Čitaj“ u njemu od 2012. godine organizira radionice čitanja i pisanja s hrvatskim piscem, kao dio programa „Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao“. Prije nekoliko godina pokrenuta je i manifestacija „Dani Marije Jurić Zagorke“. Bila je to žena koja se definitivno prerano rodila.Sjećam se kad sam pročitala njen Kamen na cesti. Plakala ko ljuta godina. Taj me roman duboko dirnuo. Bila je jaka, snažna žena. Bila je borbena. Znam da sam jednom napisala priču srednjoj o njoj u kojoj sam zamišljala kako bi tekao naš susret. Gledajte, bila sam srednja škola, a ta me žena osvojila. Jednostavno, njene su knjige nešto najbolje što sam pročitala. Jeste li čitali njene knjige?

šv/radiokrizevci.hr

Foto: wikipedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!