Na današnji dan u prošlosti – 20. ožujka

Senat SAD-a ratificirao je 1952. godine mirovni ugovor s Japanom.

Frontman Beatlesa John Lennon 1969. godine, nakon trogodišnjeg poznanstva, vječao se s Yoko Ono u Gibraltaru nakon čega su u medeni mjesec proveli u Amsterdamu prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu.

Tunis je 1956. godine, nakon što je od 1881. bio francuski protektorat, poništavanjem Sporazuma u Bardu postao neovisan, a ubrzo nakon prvih izbora iste godine, proglašen je republikom.

Nakon uspješnog bijega s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte je 1815. godine trijumfalno ušao u Pariz u pratnji 140.000 regularnih vojnika i oko 200.000 dobrovoljaca čime je otpočelo njegovih “100 dana vladanja” (les Cent Jours), nakon kojih je na vlast stupio kralj Luj XVIII.

Na današnji je dan rođeno nekoliko istaknutih hollywoodskih glumaca: Holly Hunter, William Hurt, Theresa Russel, Michael Rapaport te britanski glumac David Thewlis.

Fizičar Albert Einstein je 1916. godine u članku Osnove opće teorije relativnosti (kao seriju predavanja održanih na Pruskoj akademiji znanosti 25.11.1915.), objavio Opću teoriju relativnosti koja predstavlja relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije.

Amerikanka Libby Riddles 1985. godine pobijedila je na 1.161 milju dugoj snježnoj utrci saonica s psećom zapregom. Utrka koja se osam do petnaest dana (ovisno o vremenskim uvjetima) vozi od Willowa do Nomea u Aljasci, time je dobila prvu žensku pobjednicu koja je samo o toj pustolovini napisala tri knjige.

Foto: RKZ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!