Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1319

U Temi Krugova slušamo uvodnih dvadesetak minuta javnog predavanja o poimanju beskonačnosti u životu, filozofiji i znanosti, dr. sc. Petra Pavlovića iz ciklusa predavanja i rasprava U potrazi za smislom znanosti, u okviru projekta Future Hub Križevci, koje je održano 13. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Adriatic Ana i legenda o pulskoj Areni Igora Lepčina, knjiga za mlade je Kratki odgovori na velika pitanja Stephena Hawkinga, na odjelu beletristike Oprostivi smrtni grijesi Eve Menasse, a na stručno-znanstvenom odjelu Novo mračno doba: Tehnologija i kraj budućnosti Jamesa Bridlea.

Na današnji datum rođeni su Georg Simon Ohm, Juraj Dobrila, Bernardo Bertolucci, sir Arthur Evans otkupio je radi iskapanja ruševine Knossosa, umro je Šime Balen.  

U Vijestima Krugova bavimo se Danteom Alighierijem, stripom i vizualnom kulturom, knjigom o Mućkama, svicima karlovačke crkve Presvetog trojstva, arheološkim otkrićem u Cavtatu, podsjećamo na izložbu u Likovnoj galeriji u Križevcima, te na događaje na Future Hubu Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo pad meteorita u Dalmaciji, fenomen zodijakalne svjetlosti, ruski teleskop za detekciju neutrina i europski meteorološki satelit.  

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Giovannija Battiste Pergolesija, Williama Henryja Monka, Tommyja Flanagana, Dicka Dalea, Ivice Percla, to jest Đorđa Novkovića, grupe Aerodrom.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1319 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 16. ožujka od 17 sati, a dopunjena verzija bit će uskoro dostupna na web stranicama Future Huba Križevci gdje su već dostupne emisije od broja 1301 do 1312. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!