Negativni učinci pandemije – žene više pogođene gubitkom zaposlenja

Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom bolesti COVID-19, a preliminarni podaci već pokazuju da su u 17 od 24 zemlje članice OECD-a koje su izvijestile o porastu nezaposlenosti u 2020. godini, žene više pogođene gubitkom posla nego muškarci.

​Rezultati su to istraživanja PwC-ovih stručnjaka i autora izvješća “Women in Work Index. The impact of COVID-19 on women in work”, koje mjeri ekonomsko osnaživanje žena u 33 zemlje članice OECD-a.

Cilj PwC-a je, kako navode, izgraditi povjerenje u društvu i riješiti probleme, a čine mrežu društava u 155 zemalja s više od 284.000 osoba koje se zauzimaju za pružanje kvalitetnih usluga na područjima poslovnog savjetovanja i savjetovanja o porezima. Kako navode iz PwC-a pandemija koronavirusa imala je golem utjecaj na tržišta rada diljem svijeta. Zatvaranja određenih sektora tijekom mnogih mjeseci pridonijeli su gubitku mnogih radnih mjesta. U usporedbi s 2019. procijenjena godišnja stopa nezaposlenosti u OECD-u u 2020. porasla je za 1,7 postotnih bodova za žene (s 5,7 posto u 2019. na 7,4 % u 2020.), i 1,5 postotnih bodova za muškarce.

Podaci u PwC-ovom izvješću pokazuju da je globalno 40 posto zaposlenih žena (510 milijuna) zaposleno u sektorima koje Međunarodna organizacija rada identificira kao najteže pogođene pandemijom, u usporedbi s 37 posto muškaraca koji rade u tim sektorima. Navedeni sektori uključuju turizam, zabavu i rekreaciju, trgovinu i usluge prehrane.

“Pozitivan trend izjednačavanja prilika za žene na tržištu rada prekinut je pandemijom bolesti COVID-19, pa je potreban sustavan pristup kako bi se suzbili negativni učinci. Odgovor bi mogle biti inicijative za povećanje broja žena zaposlenih u sektorima koji najbrže rastu, ili da žene i muškarci budu jednako plaćeni za rad jednake vrijednosti”, rekao je Cezary Żelaźnicki, partner u PwC-u Poljska, zadužen za aktivnosti poticanja raznolikosti i uključenosti u srednjoj i istočnoj Europi. 

izvor: glas slavonije, im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!