Nemir na otoku – U tjedan dana Island zatreslo 17.000 potresa

U tjedan dana, Island je pogodilo čak 17 000 potresa, objavio je Islandski meteorološki zavod.

Prošli tjedan, 24. veljače, jugozapadnu regiju Reykjanes pogodio je potres magnitude 5.6 po Richteru. Bio je to najjači potres nakon kojeg je uslijedilo tisuće drugih, manjih potresa, koji su uznemirili građane glavnog grada Reykjavika i okolicu u kojoj živi dvije trećine islandskog stanovništva. Zabilježena su i dva jača potresa, magnitude oko 5.0 po Richteru, 27. veljače i 1. ožujka. Potresi su prouzročili vrlo malu štetu. Islandska cestovna služba zabilježila je manje pukotine na cestama i odrone u blizini epicentra.

„I ranije sam doživjela potrese, ali nikada toliko potresa zaredom”, rekla je CNN-u stanovnica Reykjavika, Auður Alfa Ólafsdóttir, “Vrlo je neobično osjetiti kako se Zemlja trese 24 sata dnevno tijekom cijelog tjedna. Osjećate se nekako majušno i nemoćno protiv prirode.” Þorvaldur Þórðarson, profesor vulkanologije na Islandu, rekao je kako razumije one koji su zabrinuti glede nedavne aktivnosti.

„Naravno da ovo brine ljude. Za ovo područje, zapravo je prilično neobično što se događa. Ne toliko zbog vrste potresa ili intenziteta, već zbog njihova trajanja. Traje već više od tjedan dana.”, izjavio je profesor. Znanstvenici trenutačno pokušavaju objasniti zašto je toliko potresa na ovom području.

“Vrlo je vjerojatno da se radi o prodoru magme u Zemljinu koru. Definitivno se približila površini, ali sada pokušavamo shvatiti da li se i dalje približava”, rekao je Þórðarson.

S obzirom na to da na tom području ima više vulkana, lokalni dužnosnici upozorili su kako bi moglo doći do erupcije.

Elísabet Pálmadóttir, specijalistica za prirodne nepogode u Islandskom meteorološkom zavodu, rekla je kako vlasti raspoređuju opremu za nadzor na području Reykjanesa, od GPS-a, web kamera do detektora plina.

Dodala je kako se ni ona ne može sjetiti da je doživjela toliko potresa u tako dugom periodu i upozorila da bi mogao uslijediti jači potres, jačine 6 stupnjeva ili više.

„Na ovom području, gdje smo zabilježili aktivnosti proteklih tjedan dana, mogli bismo doživjeti potres jačine 6.0. Međutim, mogli bismo imati i potres jačine 6.5 istočno od tog područja, istočno od jezera Kleifarvatn ”, kaže Pálmadóttir.

Mnogi Islanđani sjećaju se erupcije vulkana Eyjafjallajökulla 2010. godine, koja je dovela do jednog od najvećih zatvaranja zračnog prometa u svijetu od Drugog svjetskog rata.

Izvor: jutarnji list, im/radiokrizevci.hr

Foto: pixbay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!