Novi zakon – mijenjaju se pravila igre, na lokalne izbore neće moći oni s pravomoćnim presudama od šest mjeseci zatvora.

Novi zakon – mijenjaju se pravila igre, na lokalne izbore neće moći oni s pravomoćnim presudama od šest mjeseci zatvora. Van igre i oni s uvjetnim kaznama

Na predstojećim lokalnim izborima koji bi se trebali održati 16. svibnja neće se moći kandidirati građani koji imaju pravomoćnu sudsku presudu za neko kazneno djelo, ako im je izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci.
Predlaže to Vlada izmjenama Zakona o lokalnim izborima koje je s jučerašnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru baš zato da bi se mogle primjenjivati već za predstojeće izbore. Uz to na izborima se za općinska i gradska vijeća, te županijske skupštine, načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike neće moći kandidirati ni oni kojima je kazna zatvora od najmanje šest mjeseci zamijenjena radom za opće dobro ili je na nju primijenjena uvjetna osuda.

Ovim Vladinim prijedlogom uvjeti za izbor bilo koje lokalne dužnosti postaju puno stroži od dosadašnjih koji su uključivali tek određena kaznena djela, ali i znatno stroži od onih koje moraju zadovoljiti kandidati na izborima za zastupnike u Saboru. Naravno, ova odredba primjenjuje se do isteka roka rehabilitacije nakon kojeg se i oni koji su odslužili kaznu smatraju »čistim« prema zakonu. Dakle, pravomoćna presuda za kazneno djelo za koje je izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, a u međuvremenu je nastupila rehabilitacija, ne može biti zapreka nečijoj kandidaturi.

– Na ovakav način izbjeći će se mogućnost da osobe, koje su se ogriješile o pravni poredak neovisno o vrsti počinjenog kaznenog djela, slijedom činjenice da su pravomoćnom sudskom presudom osuđene na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci, sudjeluju u obnašanju javne vlasti i odlučivanju o svim bitnim pitanjima na lokalnom nivou, a što za posljedicu ima vraćanje povjerenja građana u obnašanje tih dužnosti, kao i zaštitu digniteta samih tih dužnosti, stoji u Vladinom obrazloženju prijedloga izmjena zakona. Dakle, ako netko postane lokalni vijećnik, načelnik, gradonačelnik ili župan, a u međuvremenu za kazneno djelo dobije kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili rad za opće dobro ili uvjetnu kaznu, njegov će mandat prestati čim ta presuda postane pravomoćna. Po sili zakona mandat prestaje i za članove predstavničkog tijela, ali i za načelnike, gradonačelnike i župane u slučaju odjave prebivališta s područja jedinice. Mandat prestaje, precizirano je zakonskim prijedlogom, danom odjave prebivališta, a ne kako je dosad stajalo u zakonu, prestankom prebivališta.

Izvor: novilist.hr im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!