Obavijest proizvođačima bobičastog voća!

Porast temperature zraka proteklih nekoliko dana ubrzao je kretanje vegetacije bobičastog voća te je potrebno dovršiti rezidbu i obaviti prvu ovogodišnju zaštitu.

Zaštita malina i kupina od štetnih organizama počinje rezidbom prilikom koje je potrebno odstraniti sve dvogodišnje izdanke te suvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke na kojima su vidljive ovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama.
Prilikom rezidbe lako je uočiti i izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi). Takve je izdanke također poželjno odstraniti jer navedeni štetnici prezimljuju u izdancima kupina i malina.
Nakon provedene rezidbe potrebno je pripravkom na bazi bakra obaviti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnicima bolesti izdanaka. U Hrvatskoj je za tu namjenu na bobičastom voću dozvoljen pripravak Nordox 75 WG. U nasadima maline i kupine dozvoljen je i pripravak Cuprablau Z 35.

Pripravci Nordox 75 WG i Cuprablau Z 35 mogu se primijeniti i za zaštitu ostalih vrsta bobičastog voća kao što su borovnica, ribiz i ogrozd.

Navedeni pripravci pogodni su i u ekološkoj proizvodnji.

Tretiranje navedenim pripravcima potrebno je provesti za mirna vremena bez vjetra, pri dnevnoj temperaturi zraka višoj od 5˚C uz povećani utrošak škropiva.

Prilikom odabira sredstva za zaštitu bilja vodite računa o tome je li njegova primjena dozvoljena na kulturi koju tretirate!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Ministarstvo poljoprivrede

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!