Obilježena 40. obljetnica sportskog djelovanja Akademskog konjičkog kluba i 41 godina konjogojstva i konjičkog sporta u Križevcima

Danas je obilježena 40. obljetnica  sportskog djelovanja Akademskog konjičkog kluba Križevci i 41 godina konjogojstva i konjičkog sporta u okviru znanstvenog i nastavnog djelovanja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Na svečanosti se uvodno obratila dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevima dr.sc. Marijana Ivanek Martinčić koja se osvrnula na pokretanje projekta EQUIEDU sa mađarskim partnerima i suradnju s Akademskim konjičkim klubom Križevci.

“Jedan od ciljeva projekta je oživljavanje konjogojstva u Hrvatskoj. Time želimo razviti i neke nastavne programe u okviru studijskog programa i cjeloživotnog učenja. Vjerujem da  na Učilištu imamo jedan ugodan suživot s Akademskim konjičkim klubom Križevci i da je to jedan magnet koji privlači mlade ljude na Učilište. Klub koristi naše kapacitete, a s druge strane mi dobivamo tu atraktivnost ovih naših prostora  i studijskih programa. U svakoj godini imamo po nekoliko studenata kojima je to možda jedna prevaga zašto odabiru Učilište” – rekla je dekanica VGU dr.sc. Marijana Ivanek Martinčić i čestitala i zahvalila svima koji su razvijali konjogojstvo kroz ovih 40 godina

Čestitke je uputio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji je istakao da Grad podržava ovakve programe:

-“Konjogojstvo i Akademski konjički klub činili su ovaj grad u mnogim sferama prestižnim. Zaista vjerujem da je konjički sport, a i općenito konjogojstvo,  vrlo plemenito i akademski se vrlo često povezuje sa najuspješnijim gradovima i regijama diljem svijeta. Velika želja mi je da se i Križevci vrate na tu kartu i napreduju. Projekti kao EQUIEDU su nam vrijedna podrška,  i mi smo tu da budemo podrška. “- rekao je gradonačelnik Mario Rajn. 

Obratila se i dr. sc. Mirjana Baban sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku koja se prisjetila nekadašnjih godina i nastupa na Križevačkom velikom spravišču te poznatih jahača i jahačica kao i prijateljstva koje se gradilo tih godina i traje do danas. 

Dr. sc. Damir Alagić sa Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dao je povijesni pregled konjogojstva i uzgoja športskih konja na Učilištu, dok se na kraju na konjički sport u sklopu Visokog gospodarskog učilišta i Akademskog konjičkog kluba osvrnu Željko Gagro, glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza. 

” 40 godina je puno godina. Zahvaljujući viziji gospodina Seleša koji je godinu dana ranije, 8. ožujka 1980. godine na Ratarnu u Križevcima, naše brdo kako ga mi zovemo, doveo prve plemenite konje pasmine holstein, godinu dana kasnije osnovan je ovdje pri tadašnjem Poljoprivrednom institutu Križevci i Konjički klub. On je od tada pa do danas neprekidno ovdje, pod različitim imenima. Kroz naš klub su u tih 40 godina prošle tisuće jahača i članova” – rekao je Željko Gagro i nabrojio poznate članove i njihove velike rezultate:

” Josip Seleš kao idejni začetnik osnivanja Kluba, Zlatko Kavur, trener u klubu i jedan od najuspješnijih jahača u tadašnjoj državi, Zlatko Pohl, počasni član kluba,  Josip Kurcinjak, profesionalni jahač, Bojan i Zdenka Seleš i njihova djeca, Dražen Gagro koji je prvi završio za višeg sportskog trenera konjaništva na Kineziološkom fakultetu, bivši reprezentativac koji je za RH nastupao za pehar nacija, Željko Gagro, bivši reprezentativac koji je za RH nastupao  za pehar nacija, bivši direktor  i izbornik hrvatske konjičke reprezentacije, bivši dugogodišnji član Izvršnog odbora Hrvatskog konjičkog saveza, a danas glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza i internacionalni trener level 2, 

Ana Kovač, jedna od najboljih jahačica, zlatna medalja na Balkanijadi u kategoriji juniori, tri puta juniorski prvak Hrvatske, viceprvak na seniorskom prvenstvu, Zlatko Novak, amaterski jahač, Nikola i Josipa Pavičić koji su vlasnici svog kluba, Irena Palijan Bosek, viceprvakinja, prvakinja Hrvatske, Lidija Pomper, juniorska prvakinja u tadašnjoj državi, Josip Zirn, profesionalni vozač ergele Đakovo, Saša Torre i danas uspješan natjecatelj, vlasnik svog kluba, Boris Tomić, i danas uspješan natjecatelj i cijenjeni trener, Karla Lukša (Galon), Edvard Jarčević, jahač, potkivač, Ivica Posavec, danas profesionalni potkivač, Anđela Premzl, Marko Premzl, Dorica Đuričić, Goran Delić, Senka Budimir koja u Bjelovaru ima svoj klub, Ante Šimleša koji je sedmerostruki prvak Hrvatske i vjerojatno najtalentiraniji jahač u Hrvatskoj, Ljiljana Gagro, trener level 2 i Hrvatske olimpijske akademije, bivša izbornica , Vedran Nervo, prvak Hrvatske za poni jahače, Tamara Drokan, Slaven Hudina, paraolimpijac, Ana Marija Kovač, Kristijana Kovač., Tomislav i Valentina Kavur”.

Željko Gagro kazao je na kraju da je potrebno istaknuti povijesnu vrijednost kluba kao nukleusa konjarskih i jahačkih znanja i vještina koje su imale vrlo značajan utjecaj na razvoj konjičkog sporta u Hrvatskoj pa i šire.

-“Naši nekadašnji članovi vraćali su se u svoje sredine i tamo su bili začetnici i osnivači konjičkih klubova te širili stečeno znanje i vještine. Konji koji su uzgojeni ovdje značajno su utjecali na populaciju sportskih konja u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. To ne bi bilo moguće bez našeg kluba i jahača.  Mi u klubu i danas dajemo sve od sebe da jahanje bude pristupačno svima koji to žele.  Po izuzetno prihvatljivim uvjetima u našem klubu jaše više od 30-tero djece.  To možemo zahvaliti VGU koje nas je sve godine podupiralo i pomagalo” – rekao je Željko Gagro. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!