Odgovorite na razglednice s porukama solidarnosti koje vam šalju učenici OŠ "Sveti Petar Orehovec"

Ovaj tjedan na adrese 70-tak osoba iz Svetog Petra Orehovca i Križevaca stići će razglednice koje su napisali učenici OŠ Sveti Petar Orehovec. Nisu to razglednice s fotografijom i pozdravima iz Svetog Petra Orehovca već razglednice na kojima se vidi bodljikava žica, poplava u Veneciji, crni dječaci u siromašnom francuskom kvartu i starica pokraj računala.  Na poleđini tih fotografija su poruke učenika  kojima žele primatelje motivirati na razmišljanje o otvorenosti društva prema različitostima i solidarnosti.

Naime, učenici OŠ Sveti Petar Orehovec jedna su od 24 škole u Hrvatskoj koje su se uključile u  međunarodni projekt  “P.S. POKRENI SOLIDARNOST!”. U projektu sudjeluju škole iz Francuske, Španjolske, Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske. Projekt je začet u Francuskoj 2002., a od školske godine 2018./2019. kroz Erasmus+ projekt pridružila mu se i udruga Centar za mirovne studije koja koordinira projektom za Hrvatsku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenici 7. i 8. i 6. b te 7.a  razreda  iz Svetog Petra Orehovca su u školi tijekom provođenja projekta učili o predrasudama, diskriminaciji i solidarnosti. Zatim su analizirali fotografije i pisali kratke poruke  kojima su iskazivali vlastito mišljenje o spomenutim temama. No, njihov projekt ovisi i o onima koji dobiju razglednice i izraze svoje mišljenje o porukama učenika. Po broju odgovora ocijenit će koliko su njihove poruke bile motivirajuće i koliko su uspjeli u svom cilju pokretanja dijaloga o društvenoj solidarnosti. 

Zato ukoliko dobijete poruku, razmislite o njoj i pronađite malo vremena i odgovorite učenicima koji kroz ovaj projekt žele osvijestiti svoje predrasude, ali  i  lokalnu zajednicu potaknuti na raspravu o različitosti, diskriminaciji i solidarnosti. 

OŠ “Sveti Petar Orehovec”, Stojanka Lesički

Pratite nas na društvenim mrežama!