Održana početna konferencija – Razvoj kratkog lanca opskrbe “ Zdravo Križevci “

U punoj dvorani  Razvojno – tehnološkog centra jučer je održana početna konferencija razvoja kratkog lanca opskrbe 

“ Zdravo Križevci”.  Ovaj projekt nastavak je inicijative Zdravo Križevci koju je prošle godine pokrenuo Grad Križevci za vrijeme zatvorenih tržnica zbog pandemije Covid – 19 kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućio daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima mogućnost kupnje domaćih i zdravih proizvoda na kućnom pragu. Koja je glavna prednost svim našim lokalnim proizvođačima kad je u pitanju lanac opskrbe “ Zdravo Križevci” rekla nam je administratorica na projektu Ivana Dubravec: 

Glavna prednost svih naših OPG -ova i proizvođača koji se uključe u inicijativu “Zdravo Križevci “ jest definitivno to što će dobiti na njihovoj vidljivosti, što će njihove namirnice biti prepoznatljive prema našim kupcima, što će dobiti nove kupce koji će naručivati njihove proizvode i glavna ideja je da naši kupci naručuju svježe dnevno dostupne namirnice od naših lokalnih proizvođača. Postojati će aplikacija putem kojem će svaki dan moći provjeriti popis OPG-ova koji će na njoj biti registrirani, njihove namirnice odnosno proizvode koje svaki od OPG-ova odnosno proizvođača ima na stanju, dostupne količine i cijene. Kad kupac putem aplikacije naruči namirnicu od lokalnog OPG-a,  te će se namirnice dostaviti na centralno skladište ujutro sljedeći dan, onda će dostavljač odnosno skladištar unutar 24 sata dostaviti namirnice svakome kupcu na vrata. 

Osim što smo dobili dovoljan broj bodova pri prijavi ovog projekta i s obzirom da smo gledali da bi Križevci postali još zeleniji i čišći grad i da električna vozila zapravo nemaju emisija štetnih plinova odnosno stakleničkih plinova , odlučili smo se za kupnju električnog vozila koje će imati minimalan učinak na okoliš i sami kratki opskrbni lanac doprinosi tome da se smanji loš utjecaj na okoliš. Osim toga ovdje u tehnološkom parku imamo punilicu za električna vozila, isto tako tehnološki park ima svoju vlastitu sunčanu elektranu na krovu pa i nećemo morati plaćati punjenje automobila odnosno nikakvo gorivo, pa nam je to svakako prednost. Ovim projektom obuhvaćeno je 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će nuditi svoje proizvode. Dakle ciljne skupine su lokalni proizvođači, lokalni kupci i kupci u radijusu od 50 kilometara oko Križevaca.

Svi oni potencijalni proizvođači koji bi željeli ući u ovaj projekt mogu se javiti osobno u križevačkom poduzetničkom centru ili na meni osobno na mail: ivana.dubravec@kpc.hr. 

Na kraju konferencije, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško posebno je naglasio kako će se kroz ovaj projekt financirati i brendiranje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su uključeni u projekt što će pridonijeti boljoj promociji. Projekt je s provedbom poleo 29.siječnja, a trahe 24 mjeseci te se nakon provedbe ovog projekta očekuje da če kratki opskrbni lanac imati održivost i postati komercijalno živ.

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!