Oprezno na cestama, ovog vikenda očekuje nas pojačani nadzor prometa tijekom vikenda

Od 1. do 10. ožujka 2021. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 24 prometne nesreće od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama, pri čemu su dvije osobe lakše ozlijeđene dok je jedna osoba teško ozlijeđena. Mladi vozači izazvali su sedam prometnih nesreća. Brzina je bila uzrok događanja šest prometnih nesreća, a oduzimanje prednosti prolaska uzrok događanja četiri prometne nesreće. Tijekom vikenda u prvih 10 dana ožujka zabilježeno je 10 prometnih nesreća ili 42 posto prometnih nesreća, od čega jedna prometnih nesreća s ozlijeđenom osobom. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je od 14 do 15 sati, od 17 do 18 sati i od 20 do 21 sat. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (3) i udar vozila u objekt kraj ceste (2). Zabilježen je i nalet na pješaka u kojem je pješak teško ozlijeđen. Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerna uvjetima (4) i nepropisno kretanje kolnikom (2). Mladi vozači izazvali su četiri prometne nesreće.
 
Kako bi tijekom predstojećeg vikenda stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od  petka, 12. ožujka do ponedjeljka, 15. ožujka 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora, te nadzor recidivista.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila, ali i smanjenje brzine tijekom kišnih razdoblja i mokrih kolnika koji se predviđaju tijekom vikenda, da se prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) moraju uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu. Ističemo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima.           
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim auto-sjedalicama.

Pratite nas na društvenim mrežama!