Oslobađanje plaćanja najamnine za potresom oštećene državne nekretnine

Vlada je na 46. sjednici raspravila 19 točaka dnevnog reda, među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2021. godinu te Odluka o oslobođenju od obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.

Medved: Završetak procesa brzih pregleda planira se za 10 dana

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je da se na potresom pogođenom području u idućih 10 dana planira pregledati preostalih oko dvije tisuće objekata oštećenih u potresu, čime bi proces brzih pregleda na tom području bio završen.

“Ukupno su do sada pregledana 35.772 objekta, u kategoriji objekata s crvenom naljepnicom (trenutačno neupotrebljivo) je 4227 objekata, sa žutom naljepnicom (privremeno neupotrebljivo) je 7743 objekata”, kazao je Medved.

Načelnik Stožera za saniranje posljedica potresa Medved istaknuo je i da je u tijeku ažuriranje popisa građevina koje predstavljaju ugrozu za živote ljudi te da se za njih izrađuju elaborati za uklanjanje.

Dodao je i kako su do sada evidentirane 2883 osobe s potresom pogođenog područja koje su privremeno prijavile boravište u drugim mjestima unutar Hrvatske.

Također, zasada je zaprimljeno 2897 zahtjeva za obnovu odnosno izgradnju potresom oštećenih građevina.

Medved je izvijestio da je u Sisku, Petrinji te općinama Donji Kukuruzari i Majur u potresu stradalo 51 biračko mjesto.

Dodao je kako je Stožer uoči lokalnih izbora u svibnju održao sastanak sa Državnim izbornim povjerenstvom, a dogovoreno je kako će Stožer pronaći zamjenske lokacije za biračka mjesta koja su stradala u potresu.

Dodaje da se nastavlja osiguravanje privremenog smještaja za stanovništvo na potresom pogođenom području, a do sada je postavljeno 1594 kontejnera i mobilne kućice.

Beroš: Vrlo dobar interes građana za cijepljenje

Među 350 pozitivnih uzroka na covid-19, koji su dosad sekvencionirani, 99 uzroka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički a četiri na njujoršku varijantu virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“U suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u protekli mjesec dana i u naredna četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzroka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati”, rekao je Beroš

Britanski soj covida-19 prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji s nešto pozitivnih uzoraka je u Gradu Zagrebu.

“U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao je 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, međutim on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom”, istaknuo je ministar zdravstva

U Hrvatsku je do danas stiglo 328.680 doza cjepiva protiv covida-19, aplicirano je 242.666 doza, jednom dozom cijepljeno 121.330 osoba a s dvije doze njih 60.668.

Zabilježeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage i prolazne.

Beroš kaže kako imamo vrlo dobar interes građana za cijepljenje te istaknuo kako se građanima s kroničnim bolestima, teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja putem e-naručivanja.

Izvor: Hina/Vlada

Pratite nas na društvenim mrežama!