Otvorena izložba fotogafija "Meko" okidanje? Pozicije ženske fotografije

Gradski muzej Križevci i Ured za fotografiju (Galerija Spot) organizirali su u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja otvorenje izložbe Meko’ okidanje? Pozicije ženske fotografije u Hrvatskoj. Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je istakla zadovoljstvo što će Križevčani do 10. travnja moći pogledati jednu ovakvu izložbu.

Autorica koncepcije i postave izložbe je dr. sc. Sandra Križić Roban:

Za ovu izložbu odabrano je pet autorica koje su na razne načine povezane s djelovanjem Fotokluba Zagreb. Većina njih sudjelovala je u radu kluba, te osobito osnutku Ženske sekcije 1973. godine, nakon čega je uslijedio niz izložbi na kojima su se skupno predstavljale. Izložba “Meko” okidanje? nije zamišljena kao retrospektiva svega što je Ženska sekcija uspjela postići na nacionalnom fotografskom planu. Njome se prvenstveno želi potaknuti raspravu o načinima i putovima kako su žene djelovale fotografski, polazeći od činjenice da, kada govorimo o području bivše Jugoslavije, žene u fotografiju ulaze  kasno i uz mnoge prepreke” – istakla je dr. sc. Sandra Križić Roban.

Izborom radova Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin, Ivančice Privore Kurtele i Jadranke Fatur, ukazuje se na teme kojima su se bavile, upoznaju se  načini stjecanja znanja i upoznavanja s klupskim zbivanjima koja su barem djelomično ostavila trag u njihovim opusima. 

– Je li način kako su okidale snimke uistinu “mekan” ili iza objektiva ne postoje rodne razlike? Uz napomenu, da pridjevom “meko” propitujemo, pa i zahtijevamo promjenu standardnog razmišljanja o ženskim temama, kao što su pejsaž, portret, snimke djece i slično. Zahvaljujući ovim autoricama, fotografija snažno ulazi u prostor kulture i umjetnosti, interpretirajući sve zakutke ljudskih djelatnosti, pri čemu žene prestaju biti marginalni sudionici, kakvima ih se nerijetko smatralo, te se odmiču od tradicionalnih vrijednosnih hijerarhija – navodi Sandra Križić Roban.. 

Izložba se može razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati


ji/radiokrizevci.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama!