Plenković: Ključni faktor u uspješnoj borbi protiv koronavirusa je osobna odgovornost

Premijer Plenković upozorio je danas da se u Hrvatskoj četvrti tjedan zaredom povećava broj novozaraženih koronavirusom te pozvao građane na povećani oprez i apelirao na osobnu odgovornost u pridržavanju svih zaštitnih mjera. Izvijestio je da je dosada u Hrvatskoj cijepljeno 293 tisuće ljudi te dodao da se zbog kašnjenja u isporukama cjepiva s drugim članicama EU-a koje imaju isti problem radi na uspostavljanju korektivnog mehanizma kako bi se izbalansirale trenutne nejednakosti u distribuciji cjepiva.
Otvarajući današnju, 49. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciju u Hrvatskoj, izvijestio je da je Hrvatska na sedmom mjestu u Europskoj uniji po incidenciji, a na jedanaestom mjestu po stopi smrtnosti na milijun stanovnika.

Upozorio je da se već četvrti tjedan zaredom povećava se broj novozaraženih, ali, nažalost, i stopa smrtnosti i broj hospitaliziranih osoba.

U protekla dva dana imali smo više od 1000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je prvi puta u protekla dva mjeseca.

Istodobno, dodao je, cjepivo je dosad primilo 293 tisuće ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporukama cjepiva usložnjavaju situaciju borbe protiv Covida-19.

Ujedno, epidemiološka situacija u susjednim zemljama je sve složenija, a niz drugih zemalja ide u ponovna zatvaranja.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!