Poigravanje sa strpljenjem građana – Njemačka produljuje mjere do kraja ožujka

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. ožujka uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.
„Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina. Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije. “2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo cjepiva i testove. Cjepivo je izlaz iz pandemije”, rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi cijepljenje i testiranje.
Ona je najavila i više fleksibilnosti kod cijepljenja s listama čekanja kako bi što manje termina za cijepljenje ostalo neiskorišteno, te cijepljenja i kod obiteljskih liječnika. “Od sljedećeg tjedna svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test tjedno na raspolaganju”, rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.
Od 8. ožujka u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva. U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.
Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini. Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana. Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen područja. Bez obzira na incidenciju od 8. ožujka je dozvoljen rad cvjećarnicama, trgovinama za vrtlarske potrebe te knjižnica. Isto tao je od 8. ožujka ponovno dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja.

Izvor: Deutche Welle, im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!