Predlažemo da pročitate – tema »Žene«

Zanimljive knjige koje  se mogu posuditi u Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« predlaže za čitanje knjižničarka Maja Petračija:

-»Uz Dan žena i naše knjige koje predlažemo su na temu »Žene«.

Prvo je zapravo strip naslova »Shvati to kao kompliment«, a nalazi se na odjelu za mlade. Zbirka je to 20 priča koje slikom i tekstom progovaraju o  

seksualnom nasilju i zlostavljanju. Gotovo svakodnevno možemo čuti vijesti vezane za ovu temu, ne treba šutjeti, bojati se. Prva reakcija za predstavljanje ovog stripa bila mi je – teška tema, možda ipak nešto ležernije, lakše i vedrije. Ali, ne, zaista treba govoriti puno o ovim temama. Autorica Maria Stoian uspijeva iskazati emocije koje su doživjele žrtve nasilja.  »Ovo nije samo apel, to je i iznimno umjetničko djelo koje daje glas onima koji su zlostavljani i utišani« – piše na koricama stripa.

Posve je jasno da u svijetu književnosti danas kolo vode spisateljice, napominje Maja Petračija i predlaže:

– »U 2020. na našoj top-listi najčitanijih knjiga čak 17 naslova proizašlo iz ženskog pera. Prvo mjesto drži Louisa May Alcott sa svojom knjigom »Male žene« . To nije nova knjiga, objavljena je još davne 1868. godine. Zašto ona nakon 153 godine drži prvo mjesto? Možda je razlog sedmi po redu izdan film 2019 . , ali vjerujem da je najveći razlog kvaliteta te knjige. To je zaista bezvremenski klasik o četiri djevojčice koje odrastaju samo uz majku jer je otac u ratu. U Americi je ta knjiga čak i unutar njihove lektire, pročitajte je« – savjetuje Maja. 

ji/radiokrizevci.

Pratite nas na društvenim mrežama!