Prekrasne igračke, ručni rad Mihaele Kalamize u »Čarobnoj heklici«

Sve više je onih koji ono što vole raditi u slobodno vrijeme, pretvaraju u obrt. Tako je učinila Mihaela Kalamiza koja je svoje umijeće ručnog rada, heklanja, odlučila posvetiti djeci. Izrađuje heklane igračke u kojima mnoga djeca uživaju. Izdržljive se, lako se održavaju pranjem, mekane, a predstavljaju likove životinja ili osoba iz bajki što djeca posebno vole. 

-»Obrt sam registrirala prije četiri godine i od tada svoje radove izlažem na raznim sajmovima diljem Hrvatske. Osim, naravno, prošle godine koju treba zaboraviti jer se nije moglo izlagati zbog korone. Počela sam  sa šalovima, sa jednostavnijim stvarima, ali stalno sam tražila nešto novo, nekakav izazov.  Tako sam počela sa igračkama, sve je ručni rad, nema stroja koji to može napraviti. « – kaže Mihaela Kalamiza. 

– Mihaela je heklati naučila prije 15-tak godina uz baku. Voljela je ručni rad, ali prije je mislila da je to teško svladati. Nije niti bilo jednostavno, potrebno je strpljenje, puno vremena i dobar vid . Jednu igračku može napraviti dnevno, no ovisi o tome koliko je zahtjevna i koliko ima detalja. Neke veće igračke zahtjevaju i dulje vremena. Mnogi kažu da ih bavljenje ručnim radom opušta.

– »I mene je to opuštalo dok nije postao obrt i dok nisam počela od toga živjeti. I dalje uživam u tome što radim. Osim igračaka, radim i nešto nakita, ogrlica, privjesaka, ali igračke su glavne. Radim likove iz crtića i poznatih dječjih igrica te slikovnica. Sestrična ima dvoje djece koji me upućuju što je popularno i daju mi ideje. Radila sam razne životinje, pse, medvjede, majmune, ribe itd. Na sajmovima sam primjetila da djeca jako dobro reagiraju na to, prepoznaju likove što znači da sam ih vjerno prenijela. Prednost tih igračaka je što su od pamučnog konca, punjene spužvom, perive su i perilici rublja.  Sada sam zadnje radila Crvenkapicu što mi je bio izazov da li ću uspjeti, djeca su mi najbolji kritičari i kada su odobrili, znala sam da sam uspjela. Ta igračka je nešto skuplja od onih koje se mogu kupiti u dućanima jer je ručni rad, ali kupci su to prepoznali« – kaže Mihaela.

Kako bi Križevčani bolje upoznali njezin rad, u Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« postavljena je izložba radova koja se još uvijek može razgledati. Mihaela Kalamiza otkriva da je radila Harry Pottera, Štrumfove i druge likove kraj kojih su izložene i slikovnice. Ima nešto i uskrsnog programa . 

Mihaela jedva čeka da se opet otvore sajmovi u Hrvatskoj pa da može predstavljati i prodavati svoje rukotvorine. Ističe da joj je najdraži sajam »Noć punog miseca« u Zadru, zatim Čakovec, Varaždin, obrtnički sajam u Krapini i u drugim mjestima širom zemlje. 

Obrt je nazvala »Čarobna heklica« jer, kaže, iz običnog konca stvarno nastane neka čarolija.

-»Krenem od klupka konca, to je jedna dugačka nit, sve se isprepliće i nastane nešto.  To mi je kao čarolija i tako je došlo do tog naziva. Potrebna je tu i kreativnost, ima dana kada je potreban predah, ali zatim naviru ideje. « -ispričala nam je o svojoj kreativnosti Mihaela Kalamiza koja priprema još prelijepih igračaka kojima će razveseliti djecu.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!