Rezultati pojačanog nadzora prometa – biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 1,83 promila

Tijekom vikenda, od 12. do 15. ožujka 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su četiri osobe ozlijeđene. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisna vožnja unazad, zakašnjelo uočavanje opasnosti i ne držanje životinje pod nadzorom. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisne vožnje unazad. U jednoj nesreći koju je izazvao mladi vozač, lakše su ozlijeđene dvije osobe od kojih jedno dijete.

Sankcionirana su 243 prometna prekršaja od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 94 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 67 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 14. ožujka, u 10.02 sata u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 125 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat. Ističemo i vozača koji je u nedjelju, 14. ožujka, u 14.22 sata, u Kenđelovcu, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 123 kilometra na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat te vozača koji je u subotu, 13. ožujka, u 15.12 sati, u Velikoj Mučnoj, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 kilometar na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 13. ožujka, u 10.18 sati, u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu, kod 30-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,83 promila. Ističemo i 28-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 14. ožujka, u 2.14 sati, u Prigorskoj ulici u Križevcima, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,75 promila.

Izvršen je nadzor 41 mladog vozača. Mladi vozači počinili su 16 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 3, 1,00 do 1,50 g/kg – 1), sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom, prekršaj nepropisne vožnje unazad, prekršaj napuštanja mjesta prometne nesreće i prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka. Jedan mladi vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju vozača. Osim navedenih prekršaja, vršiti će se nadzor mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala

Pratite nas na društvenim mrežama!