Rezultati pojačanog nadzora prometa – traktorista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,34 promila

Tijekom vikenda, od 26. veljače do 1. ožujka 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet  i ne držanje životinje pod nadzorom. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je sam ozlijeđen.

Sankcionirano je 268 prometnih prekršaja od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisustva droge u organizmu, 128 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok je šest vozača bilo uhićeno. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak, a protiv tri vozača će 1. ožujka biti provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 27. veljače, u 13.02 sati, u Zagrebačkoj ulici u Sv. Ivanu Žabno kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 125 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim pravilom ograničena na 50 kilometara na sat.
Ističemo i vozača koji je u nedjelju, 28. veljače, u 15.07 sati, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 26. veljače, u 14 sati, u Botinovcu kod 37-godišnjeg vozača koji je upravljao traktorom, prije stjecanja prava, pod utjecajem alkohola od 2,34 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva i protiv njega je pokrenut prekršajni postupak.

Ističemo i vozača koji je u nedjelju, 28. veljače, u prijepodnevnim satima na području grada Koprivnice te naselja Starigrad i Draganovec, prije stjecanja prava, za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,99 promila. Osim ovih prekršaja vozač nije postupio po naredbi policijskih službenika, nije koristio sigurnosni pojas, prekoračio je ograničenje brzine kretanja, oduzeo je prednost prolaska i počinio još šest prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač je uhićen i od istog je privremeno oduzet osobni automobil. Protiv vozača slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva  recidivista koji su počinili šest prekršaja (upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola – 2, upravljanje prije stjecanja prava – 2, upravljanje za vrijeme zabrane upravljanje motornim vozilima B kategorije – 1, prekoračenje brzine kretanja – 1).
Izvršen je nadzor 41 mladog vozača. Mladi vozači počinili su 11 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja prekoračenje dopuštenih brzina kretanja, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj prijevoza više osoba od dozvoljenog.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju vozača.

Osim navedenih prekršaja, vršiti će se nadzor mladih vozača, recidivista, vozača traktora, bicikala, mopeda i motocikala.

Pratite nas na društvenim mrežama!