Špilje, jame i krški fenomeni čudo su prirode

Iako usko vezana za odlazak u podzemlje, speleologija je raznovrsna aktivnost te omogućuje bavljenje osobama različitih želja i sposobnosti. Najčešće se definira kao skup aktivnosti kojima je cilj istraživanje (okriće) špilja ili spilja, jama i drugih podzemnih krških fenomena.

Speleologija je znanost u kojoj nema natjecanja i međusobnog nadmetanja. Rezultati se mjere jedino u postignutoj dužini, dubini i broju istraženih objekata, načinu rukovanja speleološkim tehnikama te organiziranju ekspedicija i speleološkoj tradiciji. Danas se u svijetu među kvalitetnije speleologe ubrajaju Francuzi, Talijani, Nijemci, Englezi itd. Neki od njih su razvili vlastite tehnike rukovanja i korištenja speleološke opreme koja se uvelike razlikuje u pojedinim zemljama.

Speleološka istraživanja (otkrića) u Hrvatskoj imaju dugu povijest. Na temelju tragova vatrišta i materijalne kulture ustanovljen je boravak pračovjeka (Homo erectus) u špilji Šandalji kraj Pule prije oko 900.000 godina (istraživanja akad. Mirka Maleza). Prvi pisani podatak o hrvatskoj špilji datira iz 1096. godine – crkveni spis u kojem se spominje Špilja u zaljevu Željina na otoku Ugljanu. Prvo znanstveno djelo o špiljskim pojavama napisao je dubrovački filozof Nikola Gučetić 1584. godine, proučavajući špilju Šipun u Cavtatu i špilju Vjetrenicu na Popovom polju.

Izvor: skole.hr
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!