Srednja škola "Ivan Seljanec" pridružila se međunarodnom Eratostenovom eksperimentu

Pomoću aplikacije NOAA Solar Calculator  (https://www.esrl.noaa.gov/gmd/grad/solcalc/) odredili smo Sunčevo podne za Križevce u petak, 19.3.2021. Imali smo sreće i baš u 12:01 uspjeli između dva oblaka izvršiti pet jednostavnih mjerenja na školskom igralištu. Mjerili smo duljinu sjene koju je u to vrijeme bacao štap od jednog metra. Kako bismo bili sigurni da je štap u okomitom položaju koristili smo zidarsku libelu. Prosječna duljina sjene za pet mjerenja bila je 0,996 m. Na temelju toga izračunali smo da Sunčeve zrake na školsko igralište padaju pod kutom od 44,885°. 

Kako nismo dobili podatke za neku drugu školu u projektu koja bi bila u povoljnom položaju o odnosu na našu školu, odredili smo si na ekvatoru zamišljenu školu u prirodi koja je bila na istoj geografskoj dužini kao i naša škola. Prema Google Earth-u (https://www.google.com/intl/hr/earth/) ta zamišljena škola u prirodi bila je u prašumama Konga i to 5098,39 km udaljena od nas.

Spojem novih tehnologija i tradicionalnih pomagala načinili smo jednostavan i zanimljiv pokus i pri tome dosta naučili.

U eksperimentu je ove godine sudjelovalo preko 2.500 nastavnika i skoro 36.000 učenika iz 5.877 škola u 105 zemalja. U našoj školi pokus su izveli učenici 2.b razreda, smjer strojarski računalni tehničar uz pomoć svog razrednika Zoran Kovača.

Pratite nas na društvenim mrežama!