Stožer donosi četiri nacionalne odluke i jednu lokalnu, mjere se nastavljaju

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije predstavlja rezultate studije, a moglo bi biti riječi o epidemiološkim mjerama, budući da su aktualne na snazi do ponedjeljka, 15. ožujka. No, budući da brojke i danas rastu, teško je za očekivati popuštanje.

Prvo je bilo riječi o aktualnim epidemiološkim podacima.

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Utrošeno je 300.956 doza cjepiva

Po 14-dnevnoj incidenciji je stopa 156,0. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Po 7-dnevnoj incidenciji je najgora Primorsko-goranska županija.

“Nema velikih žarišta u Primorsko-goranskoj, ali ima mikro-žarišta zbog druženja uslijed lijepog vremena. Više je zaraženih među učenicima nego što je bilo prije”, rekao je Capak.

Hrvatska je po incidenciji na 7. mjestu u EU, od nas je bolje šest zemalja. Najgora po incidenciji je Češka.

Po mortalitetu smo 18. u EU, rekao je Capak.

Capak je počeo predstavljati studiju HZJZ-a:

“Istraživanje je provedeno nad 1463 ispitanika. Uzorci su uzimani od prosinca do veljače tako da se tu još ne vidi veliki rezultat cijepljenja. U prvom valu smo imali 24 pozitivna na antitijela tj. 2,2 posto, a u drugom valu imamo 360 osoba s antitijelima što je 25, 1 posto”, objasnio je Capak

Udio zaražene djece je 19.2 posto.

“Raspodjela je približno isto, nešto je manja u djece do 10 godina i kod starijih od 78”, rekao je Capak.

Nastavak epidemioloških mjera

Božinović kaže kako će Stožer donijeti četiri nacionalne odluke i jednu lokalnu. Riječ je uglavnom o produženju postojećih mjera.

Ima nekih promjena za kulturne priredbe, a moguća su i sportska natjecanja na otvorenom bez gledatelja.

O cjepivu AstraZenece

Capak je upitan o blokadi AstraZenece u deset zemalja.

“Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu cijepuvu serija, nego cijepimo s drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj”, rekao je Capak.

“Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti”, rekao je Capak dodajući kako ćemo dobiti značajno manje od predviđenog.
“To nas čini nesretnima”, rekao je.

“Što se tiče Johnson&Johnsona odobrenje se očekuje u nekoliko tjedana”, rekao je.

Očuvanje Imunološkog zavoda

Šefica Infektivne Alemka Markotić rekla je kako bi za Hrvatsku bilo iznimno važno da se očuva Imunološki zavod te da se uključimo i u proizvodnju cjepiva.

nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!