Stožer: Nema govora o uvođenju propusnica, no kreće se u pojačani nadzor

Danas je održana press konferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na kojoj se raspravljalo kako se trenutno najveći rast broja novozaraženih bilježi u priobalnim županijama. Povodom značajnog porasta novooboljelih, Nacionalni stožer je sazvao konferenciju za novinare kako bi prokomentirao aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Brojka od ovog tjedna je za 44% veća od brojke novozaraženih prošlog tjedna. Incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 273.5”, rekao je Capak.

“Po stopi smrtnosti smo na 18. mjestu na ljestvici zemalja EU. Danas imamo udio pozitivnih 6%, u zadnjih tjedana 14.3%, a u 14 dana 12.5%. I na kraju, HALMED je zaprimio 1986 nuspojava na cjepiva protiv covida. 1044 na Pfizer, 782 na AstraZenecino”, rekao je Capak.

O cijepljenju

Sada smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Kad ona bude gotova, onda ćemo prioritizirati mlađe osobe. Tu će biti i neki gospodarski elementi, oni će biti dogovoreni na razini nacionalnog Stožera”, rekao je Capak.

“Prosvjetni radnici su svakako među epideiološkim prioritetima, ali sve to ovisi o količini cjepiva koje ćemo dobiti u drugom kvartalu. Računamo da ćemo dobiti više cjepiva u tom kvartalu”, rekao je Capak.

Hrvatska bilježi značajan rast novozaraženih koronavirusom na tjednoj bazi, a cijepljenje ide vrlo sporo. Najveći rast broja novozaraženih bilježi se u priobalnim županijama.  Povodom značajnog porasta novooboljelih, Nacionalni stožer je sazvao konferenciju za novinare kako bi prokomentirao aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Tema Stožera je i strožem kažnjavanju prekršitelja propisanih mjera.

“Po stopi smrtnosti smo na 18. mjestu na ljestvici zemalja EU. Danas imamo udio pozitivnih 6%, u zadnjih tjedana 14.3%, a u 14 dana 12.5%. I na kraju, HALMED je zaprimio 1986 nuspojava na cjepiva protiv covida. 1044 na Pfizer, 782 na AstraZenecino”, rekao je Capak.

O planu cijepljenja 

“Mi nastavljamo cijepiti po planu. Događa se da neke ordinacije obiteljske medicine dobiju više cjepiva nego što im treba za drugu skupinu, oni onda to cjepivo trebaju potrošiti na mlađe osobe s kroničnim bolestima i bilo koga drugoga da cjepivo ne propadne. Sada smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Kad ona bude gotova, onda ćemo prioritizirati mlađe osobe. Tu će biti i neki gospodarski elementi, oni će biti dogovoreni na razini nacionalnog Stožera”, rekao je Capak.

“Prosvjetni radnici su svakako među epideiološkim prioritetima, ali sve to ovisi o količini cjepiva koje ćemo dobiti u drugom kvartalu. Računamo da ćemo dobiti više cjepiva u tom kvartalu”, rekao je Capak.

O cijenama testiranja po županijama

“HZZO je odredio cijenu testiranja, to je 390 kuna za PCR test i 104 kune za brzi antigenski test. Svatko tko dobije uputnicu da se testira, HZZO-u se naplaćuje ta cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje u državnom ili županijskom vlasništvu mogu odrediti tržišnu cijenu za one koji se žele testirati o svom trošku. Privatne ustanove su potpuno na tržištu i one same određuju cijene svojih testova”, rekao je Capak.

O Moderninom cjepivu

“Mi smo naručili 715.000 doza plus 93.000 doza. Nakon toga smo još naručili 284.000 doza, sve skupa dođe na milijun i 103 tisuće doza. Dosad smo dobili 57.600 doza, to nešto malo zaostaje za obećanim planom distribucije, kao i Pfizer. Nešto malo zaostaje od naručenog za prvi kvartal”, rekao je Capak.

O propusnicama

“Nema govora niti smo o tome razgovarali kad govorimo o uvođenju toga. Što se tiče mjera, znate da u ovoj fazi da nam situacija daje za pravo, više smo se orijentirali na ciljano gađanje epidemije u županijama u kojima je incidencija veća. Ono što jesmo poduzeli određene korake je da svi stožeri civilne zaštite na lokalnim razinama moraju više posvetiti pozornosti nad provedbom mjera. One su u ovom trenutku, ali zapravo i u barem zadnjih 10 mjeseci među najmanje restriktivnima. To jesu ozbiljne mjere, ali sve ovisi o njihovoj provedbi. S jedne strane osobnoj disciplini, ali i onih koji organiziraju svoje djelatnosti, zato smo krenuli kroz lokalne stožere, ali i inspektorat i policiju u pojačani nadzor u zadnja dva dana. U zadnja dva dana je bilo više od 5800 nadzora, izdano je 32 prekršajna naloga, 120 upozorenja ili vlasnicima objekata ili organizatorima okupljanja. Kao što sam kazao, HZZ će ovaj tjedan donijeti revidirane uvjete na tragu toga da oni koji krše mjere neće moći dobiti naknade za poslovanje vezane uz restriktivne mjere. To je naš plan kako se nositi s epidemijom u ovoj situaciji, pa i ovim danima. Mislim da je on i realan i racionalan i ovisi o tome da svi koji imaju mjere i koji su ih dužni provoditi to i čine. Ovo je možda dobar trenutak obzirom da pratimo i javne nastupe, još uvijek i neke primjedbe i kritike iz nekih sektora – u ovom trenutku je Hrvatska moguće ili jedina ili jedna od par zemalja u kojoj je ugostiteljski sektor otvoren, to je velika stvar za sve koje rade u tom sektoru, ali i za građane koji žele barem dobiti dojam da život teče koliko-toliko normalno, ali da bi to sačuvali moramo preuzeti dio odgovornosti. Bilo bi dobro kad bi svi, ne samo stožeri nego i oni koji obavljaju te poslove svu energiju iskoristili kako bi se svima, i gostima, objasnili koliko je važno pridržavati se mjera i objasniti što je alternativa ako nam brojevi budu i dalje rasli”, rekao je Božinović.

Izvor: nacional.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!