Sutra otvorenje izložbe "Meko" okidanje

Gradski muzej Križevci i Ured za fotografiju (Galerija Spot) organiziraju otvorenje izložbe ‘Meko’ okidanje? Pozicije ženske fotografije u Hrvatskoj u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja koja će se moći razgledati do 10. travnja. 

Otvorenje izložbe održat će se u petak,  12. ožujka u 17 sati.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi kaže da se radi o prvoj izložbi u ovogodišnjem programu:

-“Nazvala sam ga “Tako blizu, a tako daleko”  i upravo ova koncepcija je nekako dobro sjela u tu moju priču koju sam zamislila za ovogodišnji program i što bi predstavili križevačkoj publici. Izložba prikazuje žensku fotografiju u Hrvatskoj koja nije toliko eksponirana u javnosti koliko možda muška koja je puno dominantnija. Ovo je jedna lijepa priča za Križevčanke koje se bave amaterskom fotografijom  da možda vide profesionalnu fotografiju. Mislim da je ovo po prvi puta da se ovakva jedna izložba ovdje dešava.” – kaže Tea Hatadi. 

Autorica koncepcije i postave izložbe je dr. sc. Sandra Križić Roban:

-“Zapravo je izložba rezultat mojeg višegodišnjeg istraživanja koje na različite načine plasiram u javnost, a jedan dio je vezan uz izložbene postave  i dolaze do široke publike. Odabrano je pet autorica, pet žena koje su jednom trenutku ranih 70-tih godina imale intenzivnu vezu sa Fotoklubom Zagreb. Čitajući čitav niz prikaza i standardnih mišljenja,  uvidjela sam da se kod žena najčešće očekuje da fotografiraju portrete, djecu ili pejsaže.  Mislim da je to jedna vrsta standardizacije  onog ženskog pogleda koji nam nije potreban jer su žene sa fotoaparatom u ruci jednako sposobne  kao i muškarci”. – kaže Sandra Križić Roban.    

Izborom radova Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin, Ivančice Privore Kurtele i Jadranke Fatur, ukazuje se na teme kojima su se bavile, upoznaju se  načini stjecanja znanja i upoznavanja sa klupskim zbivanjima. 

Izložba se može razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati


ji/radiokrizevci.hr, Gradski muzej Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!