Svjetski dan oralnog zdravlja 20. ožujak pod motom "Budi ponosan na svoj osmijeh"

Svjetski dan oralnog zdravlja (eng. World Oral Health Day, WOHD) svake godine se obilježava 20. ožujka kada se promiče razvoj svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli bolesti usne šupljine usmjeravaju pažnju javnosti, ali i stručnjaka za oralno zdravlje te kreatora zdravstvene politike, koji imaju svaki ponaosob svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoj osmijeh”, kojim se želi motivirati ljude da cijene svoj osmijeh, vode brigu o svojim ustima te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

S obzirom na to da je epidemija bolesti COVID-19 promijenila način društvenog života, svatko podršku i obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja može iskazati od kuće, pridonoseći na taj način globalnom pokretu, dijeleći svoje slike na Ponosnom zidu usta (Mouth Proud Wall).

Celebrate #WorldOralHealthDay this March 20 and be part of the global movement #MouthProud #WOHD21

Na Svjetski dan oralnog zdravlja ne želi se samo potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje na osobnoj razini, već se potiču i stručnjaci kao ključne osobe u edukaciji pacijenata o osobnoj zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod za pacijenta.

Dobro oralno zdravlje za dulji i zdraviji život govori o tome koliko je briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tijekom cijeloga života.

Na tom tragu, Hrvatska kroz preventivne aktivnosti i nacionalne programe ulaže značajne napore u zaštiti oralnog zdravlja već od najranije dobi, posebno kroz program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama za koji je dobila i priznanje Svjetske udruge dentalne medicine (FDI).

Čestitamo svima Svjetski dan oralnog zdravlja!

Budimo ponosni na svoj osmijeh, cijenimo ga i pazimo te uživajmo u zdravlju usne šupljine. (HZJZ)

Pratite nas na društvenim mrežama!