U Hrvatskoj se otvara ured Svjetske meteorološke organizacije

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) uspostavit će ured u Hrvatskoj nakon što je odluka u četvrtak jednoglasno dočekana u parlamentu.
Ured WMO-a za projekte bit će smješten u prostorijama Hrvatske meteorološke i hidrološke službe (DHMZ) u Zagrebu, imat će jednog zaposlenika, a sredstva za rad tog ureda osigurat će se iz proračuna u iznosu od 340.000 kuna godišnje, izvijestio je Poslovni.hr .

U parlamentu je rečeno da je to od velike važnosti za Hrvatsku jer niti jedna država u jugoistočnoj Europi nema ured WMO-a niti je takav otvoren godinama.

Ured će koordinirati projekte za cijelu jugoistočnu Europu vrijedne milijarde kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da se od uspostave ureda očekuje značajna društveno-ekonomska korist, jačajući Hrvatsku kao centar izvrsnosti za meteorologiju i hidrologiju u jugoistočnoj Europi i jačajući otpornost na prirodne katastrofe u Hrvatskoj. globalne klimatske promjene.

Najavio je i projekt izgradnje kampusa na Borongaju u Zagrebu, u kojem se planira smjestiti DHMZ, budući da je zgrada na Griču oštećena u potresu.

Pripremljena je projektna dokumentacija, kampus će se sastojati od tri zgrade u kojima će biti smještena sva infrastruktura DHMZ-a, a možda i Klimatski centar sa sveučilišnom nastavom, rekao je Horvat.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!