U protekla 24 sata zabilježene tri prometne nesreće-podsjećamo na obveze vozača kod događanja prometnih nesreća

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Prometna nesreća s ozlijeđenom osobom

Jučer, 7. ožujka, oko 14.50 sati, u Prugovcu u Vinogradskoj ulici 22-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Kia zagrebačke registarske oznake u smjeru Suhe Katalene. Uslijed neprilagođene brzine prednjim djelom vozila udario je u osmogodišnje dijete koje je prelazilo kolnik. Dijete je ozlijeđeno, a po zaprimanju liječničke dokumentacije će biti podnesena odgovarajuća pismena.

Prometne nesreće s materijalnom štetom

Jučer, 7. ožujka, oko 14.20 sati, u Koprivnici u Gospodarskoj ulici na parkiralištu 21-godišnji vozač parkirao je osobni automobil Smart koprivničke registarske oznake, izašao iz vozila, a da nije poduzeo sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene. Vozilo je krenulo unazad i udarilo u parkirani osobni automobil Suzuki koprivničke registarske oznake. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je vozilom napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

Jučer, 7. ožujka, oko 20.35 sati, u mjestu Gornja Rijeka u Križevačkoj ulici 36-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom BMW križevačke registarske oznake te udario u psa koji je pretrčavao kolnik, a kojeg je bez nadzora ostavio 25-godišnji vlasnik. Vlasniku psa je naplaćena novčana kazna.

Dobro je podsjetiti

Obveze vozača kod događanja prometnih nesreća

U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.
Vozač koji odmah, ukoliko je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. Vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije u trajanju od najmanje 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

Pratite nas na društvenim mrežama!