Učenici O.Š. »Ljudevita Modeca« vole učiti glagoljicu

Već 14 godina Martina Valec Rebić bavi se glagoljicom u sustavu obrazovanja. Počelo je to još na prvom radnom mjestu u Vrbovcu, a nastavljeno u križevačkoj osnovnoj  školi »Ljudevita Modeca« gdje vodi izvannastavnu skupinu učenika koji uče glagoljicu . I ove godine, iako su takve epidemiološke mjere, učenici se ne miješaju, zatvoreni su u svojim razredima, ipak vlada veliki interes za glagoljicu.  

-»Nikada nisam imala tako veliki interes za glagoljicu. Ove godine imam 30 glagoljaša, kako se učenici ne smiju miješati svaki razred ima posebno svoj sat.  Vrlo su marljivi, odradili smo brojne radionice, a ove godine imamo čak dvije glagoljaške izložbe. Bavimo se trenutno kaligrafijom, krasopisom, učenici pišu tuševima i perima od trstike kao što se nekada radilo i to im je jako zanimljivo. Nije lako, moraju pažljivo i polako vući crte i vrlo je zahtjevno, posebno u ovim vremenima kada i ne polažemo puno pažnje rukopisima. 

Tako i te radionice pomažu razvoju fine motorike, nešto je drugačije i novo pa je učenicima izazovno i zanimljivo.« – kaže nastavnica Martina Valec Rebić.

U Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« može se razgledati izložba radova učenika Osnovne škole »Ljudevita Modeca«.

-»Svi su se izražavali na glagoljici, od prvih razreda do onih starijih. Naravno da oni mlađi nisu mogli pisati, ali su se mogli likovno izraziti. Tu su stvarno ispali jako lijepi radovi. Radovi su nastali na Danu glagoljice koji je 22. veljače i proveli smo ga kao jedan projektni dan. Svi učenici su radili nešto povezano s glagoljicom. Od 2006. godine imali smo desetke, možda čak i stotine različitih aktivnosti« – ističe Martina Valec Rebić.

Autorica je i priručnika »Glagoljica za osnovce« u kojem su obuhvaćene sve metode kako se s učenicima može raditi glagoljica. Učenici su sudjelovali i na manifestaciji Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice te imali priliku ući u Nacionalnu biblioteku, Staroslavenski institut i Državni arhiv i vidjeti originalne glagoljičke knjige. Sudjelovali su i na manifestaciji u Sv. Filipu i Jakovu i Biogradu,na radionicama i izletima. 

-»Nudimo nešto drugačije od redovne nastave, stvaralačko izražavanje, izložbe, uče čitati glagoljske tekstove koji nisu jednostavni.  Naš bivši učenik, sada srednjoškolac Ivan Devčić naučio je tekst Baščanske ploče. 

Da učenicima ne bi bilo teško i dosadno, pokušavamo to povezati s likovnim izražavanjem  pa različitim tehnikama oslikavamo glagoljicu. Probali smo filcati vunu, pa do kiparskih tehnika, izrađivali smo nakit, oslikavali majice, šalice . Glagoljica ne samo da može biti neki izložbeni primjerak, nego se može uklopiti  u različite odjevne i uporabne predmete. Trudimo se da ne bude dosadno, Upravo je to zato izvannastavna aktivnost da možete biti slobodniji i pratiti želje učenika. 

Ove godine smo u čak dva projekta vezana uz glagoljicu. Izložba koju smo imali u studenom prošle godine je izložba u kojoj je sudjelovalo 13 škola  i putujuća je, a ova sadašnja su radovi samo naših učenika . Kao središte izložbe je naša replika Baščanske ploče« – istakla je Martina Valec Rebić, a svi koji su zainteresirani pozvani su da pogledaju izložbu u križevačkoj Knjižnici.

O glagoljici i vrijednim učenicima Martina Valec Rebić govori danas u 16.30 u emisiji Radija Križevci »Kulturna samoposluga«.

ji/radiokrizevci.hr

Foto: J.I./M.Valec Rebić

Pratite nas na društvenim mrežama!