Uz Dan žena izložbe u knjižnici i učlanjenje za žene

U Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« svake godine obilježava se Dan žena. Kako će to biti sutra,8. ožujka otkriva knjižničarka Martina Majdak:

– »Najčešće je to izborom knjiga koje su napisale žene ili  knjige o ženama. Ove godine  imamo dvije izložbe i jednu malu akciju.Tako u ponedjeljak, 8. ožujka pozivamo sve žene svih dobi, djevojčice, djevojke i odrasle osobe koje nikada nisu bile članice knjižnice, 

da se dođu besplatno učlaniti. Također sve žene i djevojčice kojima je 2018. ili ranije istekla članarina, mogu je doći besplatno obnoviti. Samo u ponedjeljak, samo za žene.«

Martina Majdak najavljuje i izložbe koje se mogu pogledati u knjižnici uz Dan žena:

-»Ovogodišnja tema Međunarodnog dana žena je »Žene liderice« , odnosno koje predvode u nečemu. Tematska izložba bit će postavljena u čitaonici stručnog tiska. Naša ideja je bila da ne izvučemo sve  književne Nobelovke, samo hrvatske spisateljice i slično, nego žene u povijesti koje su  odlučile preispitati neki položaj koji je bio postavljen kao »tak je to i ne treba ga rušiti«. Ja sam postavljač izložbe i moji favoriti su od onih klasičnih, starih kao Marie Curie, ali i  o Hrvatici sa našeg Geofizičkog fakulteta u Zagrebu koja radi i živi u Americi,  zatim 15-togodišnjakinja, Indijka koja živi u Americi i  sa 10 godina je prepoznala veliki  problem krize pitke vode. Smatrala je da je neprihvatljivo da bilo gdje djeca nemaju pristup pitkoj vodi. Razvila je aplikaciju za detekciju olova u vodi. 

Na sve nas je potakla kartaška igra koja će biti postavljena na stolu u čitaonici i može se isprobati i poigrati se sa strašnim ženama kroz jednu zabavnu i edukacijsku igru. 

Također nam Mihaela Kalamiza postavlja izložbu svojih radova , obrta »Čarobna heklica« koja izrađuje heklane igračke. To će biti postavljeno na informativno-posudbenom odjelu naše knjižnice pa se može doći vidjeti« – napominje Martina Majdak.

ji/radiokrizevci.hr. 

Pratite nas na društvenim mrežama!