Virtualni savjetnik – reci NE elektroničkom nasilju

Projekt „VirtuS – Virtualni savjetnik“ provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom „Suncokret“ – Velika Gorica. Kao suradnici na projektu ističu se Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica i Dječji vrtić „Žirek“. HSUCDP provedbom projekta „Virtualni savjetnik“ želi osigurati usluge prevencije elektroničkog nasilja na područjima u kojima nisu razvijene, poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom na području cijele Republike Hrvatske, povećati socijalno uključivanje korisnika i prevenirati nasilje.

Savez će pružati stručnu podršku kroz vođenje projekta i provođenje aktivnosti u koordinaciju s partnerima u lokalnoj zajednici. Zlostavljanje i uznemiravanje putem interneta su među najznačajnijim socijalnim rizicima kojima su izložena djeca i mladi u Republici Hrvatskoj. Uočava se nedostatak usluga i mjera koje pridonose prevenciji nasilja i zlostavljanja djece i mladih s invaliditetom s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, manjak lako dostupnih savjetodavnih usluga te nedovoljna informiranost stručnog kadra i roditelja o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje u digitalnom okruženju. Do sada su provedene tri tematske radionice Dječjem vrtiću „Žirek“ i Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica na teme: „Prevencija elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima“, „Zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju” te „Postupanje u slučajevima nasilja i govorima mržnje”.

Danas Vam s ponosom predstavljamo digitalnu slikovnicu “VirtuS” i chatbox, koji se nalaze na web stranici: https://www.hsucdp.hr/virtualni-savjetnik/

Web stranica uključuje dio koji nam nešto više govori o samom projektu, digitalnu slikovnicu „VirtuS“, pitanja i odgovore o elektroničkom nasilju te korisne kontakte. Digitalna slikovnica „VirtuS“ govori o dječaku Marku koji ima cerebralnu paralizu i jako voli crtati. Dječak doživljava međuvršnjačko nasilje, cyberbulling, odnosno elektroničko nasilje. Daljnji razvoj radnje, ostavljamo čitatelju da otkrije! Slikovnica je dostupna u raznim formatima te je, kao i web stranica, prilagođena osobama s invaliditetom/ djeci s teškoćama u razvoju. U donjem desnom kutu, web stranica sadrži i chatbox koji je započeo sa svojim radom od ponedjeljka, 01. 03. 2021. godine. 

Pratite nas na društvenim mrežama!