Željko Gagro izabran za predsjednika Hrvatske udruge uzgajivača športskih konja

Naš sugrađanin Željko Gagro koji obnaša funkciju glavnog tajnika Hrvatskog konjičkog saveza izabran je 11. ožujka na izbornoj skupštini za predsjednika Hrvatske udruge uzgajivača športskih konja. Kako ističe, pred njim je veliki posao i u ovoj udruzi kao i na razvoju konjičkog sporta u Križevcima.

Aktivnosti ima puno u konjogojstvu, pa tako nakon duže stagnacije i u Akademskom konjičkom klubu Križevci. Iz ovog kluba potekli su brojni vrhunski jahači, na što su se podsjetili obilježavajući 40-tu obljetnicu kluba. Ne samo da su jahači iz Križevaca postizali izvrsne rezultate, nego su i oni koji su dolazili jahati ovdje, a prošlo ih je na tisuće, kasnije odlazili u svoje sredine i tamo razvijali konjički sport.

-” I Hrvatska udruga uzgajivača športskih konja je osnovana ovdje i ti konji su zapravo nukleus razvoja konja i konjičkog sporta. To se proširilo po cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i šire. Križevci se imaju čime ponositi jer imaju povijesni utjecaj na razvoj konjogojstva u Hrvatskoj.

Borili smo se da preživimo, međutim zahvaljujući VGU i Gradu koji nas podržavaju, pokušat ćemo se vratiti tamo gdje smo nekada bili, a to je u vrh konjičkog sporta u Hrvatskoj« – ističe Željko Gagro te najavljuje da će početi s organizacijom turnira za Križevačko veliko spravišče gdje će po prvi puta nastupiti i mlade nade Križevaca.

Značajan je projekt EQUI EDU koji se razvija u suradnji s kapošvarskim fakultetom u Mađarskoj.

– »Mi ovdje razvijamo tri programa. Jedan program su dva izborna predmeta na Visokom gospodarskom učilištu: zdravlje i dobrobit konja te konjogojstvo i konjički sport. Drugi program je program cjeloživotnog učenja za asistenta u radu sa sportskim konjima i u ovom području toga još nema, a potrebe su velike. Naime, raste broj konja u Hrvatskoj. Drugi cjeloživotni program je voditelj turističkog jahanja. a treći projekt koji radimo s VGUK je izrada projektne dokumentacije za budući konjički centar. Ukoliko to dobro napravimo, u što ne sumnjam i odobre se sredstva za izgradnju tog centra, imali bi halu za jahanje i popratne sadržaje, 20-30 novih boksova te vrhunsko vanjsko jahalište s najmodernijom podlogom. Bio bi na raspolaganju za edukativne potrebe, ali i za potrebe konjičkog sporta, nekih izložbi, smotri i svega ostalog što je potrebno. Ako ovdje napravimo ozbiljan konjički centar, mislim da će se u Križevcima imati kuda doći i što vidjeti. Sasvim sigurno to može biti velika stvar i za razvoj turizma. U okolici Križevaca ima preko 200 konja, imamo odlične lokacije, to je za turiste uvijek atraktivno i zanimljivo.

Osim toga, uz male cijene u našem Akademskom konjičkom klubu ljubitelji konja mogu naučiti jahati. Imamo 50-tak članova. Jahati treba naučiti, to je velika vještina, a jednom kad naučite, onda je i veliko zadovoljstvo. I ja sam se inficirao tom strašću i moj život je podređen tome. Konj je plemenita životinja, jahanje je jedan prekrasan sport, čak i fizički naporan iako se to ne bi reklo« – ispričao nam je ljubitelj konja Željko Gagro.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!