2021. godina proglašena godinom Marka Marulića

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak odlučio proglasiti 2021. godinom Marka Marulića, renesansnog pjesnika kojeg smatraju ocem hrvatske književnosti.

Godina Marka Marulića trajat će od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine, na obilježavanje 500 godina od tiskanja Marulićeve „Judite“, prve knjige hrvatskog autora napisane na hrvatskom jeziku.

“Judita” je prva hrvatska epska pjesma napisana 1501. godine i objavljena u Veneciji 1521. Bila je uspješnica svog vremena, prevedena na mnoge jezike. Za Marulićevog života prošlo je kroz čak tri tiska u 18 mjeseci.

Marulić je Juditu završio 22. travnja 1501. godine, a prvo izdanje priredio je Petar Srićić iz Splita, a tiskao ga je u Veneciji Guglielmo da Fontaneto 13. kolovoza 1521. godine, 20 godina nakon što je napisano.

Jedan primjerak prvog izdanja čuva se u franjevačkoj knjižnici Mala braća u Dubrovniku, a drugi u knjižnici zadarske obitelji Paravia, koja je danas dio Znanstvene knjižnice Zadar.

Drugo izdanje uredio je zadarski knjižničar Jerolim Mirković, objavljeno 30. svibnja 1522. godine, a ilustrirano je s devet drvoreza s prikazima ratnih scena. Deveti drvorez potpisan je slovom M, pa se pretpostavljalo da je sam Marulić autor drvoreza.

Treće izdanje tiskano je 29. siječnja 1522. za dubrovačkog knjižničara Jacoma di Negrija. Jedini sačuvani primjerak tog izdanja nalazi se u Bavarskoj državnoj knjižnici u Münchenu.

Izvor: Croatiaweek.com

Marko Marulić (Foto: Ljetopis društva hrvatskih književnika Zagreb / ​​Public Domain)

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!