Anketa – Iznenađujući uspon Ivana Majdaka, Rajnov pad i zabrinjavajuće loš rezultat kandidata SDP-a i HDZ-a

Anketa Radija Križevci provedena jučer pokazala je velika iznenađenja, no istovremeno  pokazala je da iznenađenja nije ni bilo.

Naime, kad uzmemo u obzir da naš portal prate podjednako glasači svih kandidata i ova anketa trebala je pokazati najrealnije stanje od svih do sada provedenih, a tek je više od dva tjedna do izbora.

Pobjednici imaju razloga za veselje, dok istovremeno poraženi nemaju razloga za zabrinutost.

Anketa je pokazala da onaj tko ima „internet mašineriju“ ima i veliku prednost. No, 16, svibnja to neće biti dovoljno, ili što se neki nadaju to neće značiti baš ništa, jer glasovi se daju zaokruživanjem olovkom na biračkom mjestu, do kojega treba doći..

No, jeli to stvarno tako i imaju li pobjednik Ivan Majdak razloga za zadovoljstvo i Ivica Švagelj za veliki optimizam?

Ivan Majdak je pokazao i dokazao da njegov put, kojim je krenuo kao prvi kad je najavio svoju kandidaturu, daje rezultate i forsiranje na pozitivnom programu, a ne na jačanju kulta lika i dijela njega kao vođe, na koji su se opredijelili neki drugi kandidati.

Obećavajući jako puno u svom programu, mnogi se još pitaju je li moguće to sve ostvariti, i poput pravog sindikaliste uvjeren je da je taj put pravi. Nezavisni Ivan Majdak pokazuje da to nije onaj političar od prije i s velikim optimizmom ulazi u zadnja dva tjedna kampanje.

Mirno podnosi situaciju da se većina njegovih ideja u raznim oblicima našla u programima većine njegovih protukandidata.

Pomalo nevjerojatno zvuče njegova obećanja o besplatnom vrtiću, o financijskoj pomoći penzionerima, te o gradnji Križevačkih toplica, no oni birači koje uspije uvjeriti da ta obećanja drže vodu, s velikim očekivanjima će mu dati svoj glas i tko zna možda nas čeka veliko iznenađenje.

Ivica Švagelj, čovjek iza kojega stoji uglavnom mlada informatički pismena generacija, može svoj optimizam graditi ovom rezultatu, ali mora u svakom trenutku biti svjestan da ankete nisu same dobile izbore. Još je nejasno je li njegov put bez Branka Hrga prednost ili hendikep.

Dokazao se kao gradski vijećnik, no je li to dovoljno za vođenje grada i to u njegovim godinama, ostaje kao veliko pitanje.

Da ankete ne moraju značiti puno, jako je svjestan još uvijek aktualni gradonačelnik Mario Rajn, kojemu ovako loš rezultat ipak treba biti opomena da nije gotovo dok ne bude gotovo, jer njegov blagi i suhoparni pristup kampanji, „izbjegavajući“ medije i sučeljavanja i podcjenjivački odnos prema konkurenciji sigurno nije dobar put da uvjeri birače da mu opet daju povjerenje, iako je više nego očito da je njegova popularnost u strmoglavom padu.

Trebalo bi ga brinuti što se svakom anketom njegova prednost  sve više otapa.

Pokušaji da se zadnjih dana prikažu svi rezultati i hvalisanje sa svim radovima, možda neće biti dovoljne.

SDP-ov i HDZ-ov kandidat bi s pravom trebali biti razočarani ovakvim rezultatom ankete, jer izostala je stranačka podrška za koju su uvjereni da je imaju, no mogu se tješiti da će oni svoj angažman dati 16. svibnja kada bude najvažnije.

Marko Katanović se kao vrlo mlad i neafirmirani političar po prvi puta nalazi u ovakvoj situaciji, i kao što takvo neiskustvo može biti veliki problem, tako se njegovo ogromno samopouzdanje koje ima u sebi može pokazati kao bolji dio u tom metežu u koji ga je gurnula stranka.

Mato Devčić može biti zabrinut izostankom HDZ internet mašinerije, no kod njega još uvijek primjećujemo nedostatak ambicije za više. Možda nas i svoje birače razuvjeri u danima koje slijede.

Ostali kandidati vjerojatno ni sami nisu očekivali više od rezultata koji su ostvarili, no od svih njih (Stručić, Gregurek i Tenodi) možda samo Mladen može vidjeti malo svjetlosti na kraju tunela u kojem su se našli, neki ne i svojom voljom.

Neki će svoju novu šansu potražiti u našem eteru ovih dana, a svi ili gotovo svi imat će priliku pokazati se u pravom svjetlu u našoj debati – sučeljavanju već 7. svibnja u eteru Radija Križevci. /redakcija RKŽ/

Pratite nas na društvenim mrežama!